Zdroje: edition.cnn.com, www.sci.news, www.newscientist.com

Japonci slaví objevení nového druhu orchideje

Pro milovníky květin a přírody vůbec objevili vědci další důvod pro úsměv a užaslý obdiv. Jemná nenápadná květinka, jejíž květy vypadají jako políbené ranní jinovatkou, je nově objeveným přírůstkem do rodu Spiranthes. Mnohé možná napadne, že takový název květiny má něco společného se spirálou a je tomu skutečně tak. Rod Spiranthes se vyznačuje tím, že jemné bílé, růžové nebo purpurové kvítky vyrůstají na květním stonku do spirály.

Tento rod byl poprvé popsán již v roce 1817 Louisem Claudem Richardem v knize De Orchideis Europaeis Annotationes. O více než dvě stě let později mají vědci v tomto rodě stále co objevovat a nyní se můžete podívat, jak tato delikátní orchidej vypadá.

Zdroj: Youtube

Co víme o orchidejích Spiranthes?

V tomto rodu, který čítá zhruba 50 druhů rozšířených v Americe, Eurasii a Austrálii, přibyl nyní nový název. Rostlina, kterou podrobili vědci zkoumání v posledních deseti letech není Spiranthes australis, která byla doposud považovaná za jedinou zástupkyni tohoto druhu orchidejí v Japonsku.

Orchidej pojmenovávaná Spiranthes hachijoensis vyrůstá z lůžka tvrdších lístků, podobně jako u nás známé můrovce, a květní stonek dorůstá výšky 8 až 25 centimetrů. Květy tohoto druhu jsou bílo růžové a doposud byla nalezena na několika místech v Japonsku, konkrétně na Kjúšú, Šikoku, Čubu a Kanto. Tento druh se však patrně nachází i v Laosu a na Taiwanu.

Objevená orchidej je ohrožený druh

I když je to květina vzácná, v Japonsku ji můžete spatřit v parcích i ve volné přírodě, nicméně ve velmi limitovaném počtu. Protože doposud bylo nalezeno méně než tisíc exemplářů tohoto konkrétního druhu, patří rostlina podle Červené listiny ohrožených druhů do skupiny „zranitelných“ a obecně ohrožené flóry.

Po dekádě zkoumání i studování DNA je Spiranthes hachijoensis novinkou v encyklopedii orchidejí a doufejme, že se její krásou budou moci kochat i příští generace obdivovatelů rostlinné říše.

Perličkou je, že vědcům o odlišnosti této orchideje napověděl i fakt, že vykvétá o měsíc dříve než její příbuzná Spiranthes australis, ale přitom se doposud tímto rozdílem nikdo nezabýval. Díky jiné době kvetení se mezi sebou tyto druhy opylovávané především čmeláky nekříží. Možná, že za nízkým počtem rostlin je i fakt, že čmeláků celosvětově ubývá.

Související články