Zdroje: www.nkz.cz, www.womanonly.cz

Pohroma všech orchidejí a dalších pokojovek

Daří se vám práce s exotickými orchidejemi, rostliny na vašem parapetu kypí zdravím a těší vás i krásnými květy? A co škůdci? O zdraví rostlin jako jsou orchideje se můžete postarat stejně jako v případě jakýchkoli jiných pokojovek. Na boj se škůdci si připravte postřiky, které můžete aplikovat a dotěrného škůdce vystrnadit.

Domácí postřiky na orchideje

Zdroj: Youtube

V boji proti škůdcům fungují i takové postřiky, které jsou zcela přírodní a dokážete si je vyrobit sami. Je jich dokonce celá řada. Podívejte se, jaké recepty na domácí jednoduché ale účinné postřiky má Monika Hálková, která radí Jak na puklice a podobné škůdce.

Co se dozvíte? Například radí postřik z nastrouhaného mýdla nebo lžíce jaru, olivového oleje a vody. Tento recept je klasickou směsí používanou také v řadě různých jiných postřiků. Voda směs naředí, jar nebo mýdlo tuk rozpustí a olej je tam proto, aby vytvořil velmi tenkou ale celistvou vrstvu, díky níž škůdci uhynou.

Touto směsí s pomocí rozprašovače je nutné škůdce postřikovat. Aby byl postřik skutečně účinný, je důležité aplikovat tekutinu do všech záhybů rostliny, a to i z rubové strany listů všude tam, kde mohou škůdci být.

Další postřiky proti škůdcům

Tea tree olej je velmi agresivní a repelentní látka. Používá se nejen k léčení například kožních problémů a v aromaterapii. V zahradě tento olej úspěšně použijete proti hmyzu. Má silně repelentní účinky na hmyz všeho druhu, proto se báječně hodí k ochraně rostlin.

Pokud vám nevadí silné aroma tabáku, můžete také připravit odvar z cigaretového tabáku nebo aromatičtějšího tabáku do dýmky. Po vychladnutí sceďte tekutinu a naplňte jí lahvičku s pumpičkou. Používejte podle potřeby na puklice i další škůdce, po několik dnů by měl postřik odpuzovat i slimáky či mravence.

Proč jsou puklice veliký problém?

Buďte velmi obezřetní na výskyt puklic. Tento škůdce je mimořádně odolný. Pokud je rostlina silně napadena, strádá tak dlouho, až zcela uhyne. Právě puklice čili červci, štítenky či toulice jsou parazité, kteří nejčastěji orchideje napadají.

Puklice poznáme na rostlině podle tvrdých štítků, které vypadají jako "přilepené" na stoncích i listech rostlin. V této fázi na ně nefunguje nic a můžete je jen manuálně odstraňovat. Pokud se ovšem z vajíček pod štítkem vylíhnou larvy, jsou citlivé a zlikvidovatelné právě mýdlovo-olejovými postřiky či alkoholem. Protože není možné líhnutí vysledovat, doporučuje se aplikace postřiků opakovat nejen jednou za měsíc, jak to obvykle stačí u jiných méně odolných druhů hmyzu, ale už každých deset až čtrnáct dnů.

Související články