V případě, že patříte mezi milovníky orchidejí a chcete jim dopřát odpovídající vláhu bez vašeho většího úsilí, dejte se do pěstování jiným způsobem. Ve výsledku vám to ušetří spoustu času a uvidíte, že bude rostlina krásně prospívat. A navíc budete šetrní k přírodě, protože užitečným způsobem recyklujete prázdnou plastovou lahev.

Jak si vyrobit samozavlažovací květník na orchidej, se můžete podívat ve videu:

Zdroj: Youtube

Orchideje jsou nádherné nepřehlédnutelné rostliny s květy v mnoha barvách. Na světě jich existuje něco kolem 26 000 druhů v přibližně 880 kategoriích či rodech a jsou jedním z nejrozšířenějších druhů. Původním domovem orchidejí jsou oblasti mezi rovníkovými tropy a arktickou tundrou.

Orchideje rostou na kmeni stromů nebo na povrchu jiných rostlin, ale nejsou parazity v pravém slova smyslu. Jedná se o epifyty, které se drží jiné rostliny pouze kořeny, ale neberou jim živiny. Husté kořeny orchidejí jsou speciálně přizpůsobeny k absorpci vlhkosti i rozpuštěných živin a ke svému životu potřebují dobrou cirkulaci vzduchu.

Správné zalévání je klíčem k dobrému růstu

Přestože potřebují orchideje dostatečnou vlhkost, neznamená to, že by jim svědčilo nadměrné přelévání vodou. To přímo nesnášejí a je to pro ně nebezpečné. Nikdy by voda ze zálivky neměla zůstávat v obalovém květníku či v tácku. Používat byste měli raději měkkou vodu v pokojové teplotě. Pokud pěstujete orchidej v běžném květináči, dopřejte jí zálivku tak jedenkrát za 14 dní a sem tam ji nechte i 3 týdny bez zálivky. Orchidej ocení i pravidelné rosení.

Nevyhazujte plastovou lahev, bude zalévat za vás

Vyzkoušejte pěstování bez zalévání, díky kterému se dočkáte orchideje plné života s obrovskými a bohatými květy.

Jak na to?

Prázdnou lahev od limonády využijte k pěstování orchidejí. Odřízněte horní třetinu s hrdlem a udělejte jeden otvor do středu uzávěru a několik kolem dokola v části pod hrdlem. Poté protáhněte otvorem v uzávěru knot nebo provázek s co největší absorpcí, kterým si bude sama odebírat potřebnou vláhu.

Vyjměte celou rostlinu z koupeného plastového květináče a opatrně odstaňte veškeré uschlé části kořenů. V podstatě by vám ve spodní části měly zůstat jen zdravé kořeny. Dezinfikovanými nůžkami můžete odstranit i suché či nažloutlé listy. Poté vložte rostlinu na 5 minut jen do vody, kterou jste nalili do spodní části lahve. Potopeny by měly být pouze kořeny, v místech od začínající růžice by měla být rostlina v suchu.

Poté vsaďte orchidej do připraveného květináče s knotem z horního dílu lahve, kterou jste předem doplnily kůrou pro orchideje. V tento moment rostlině poprvé a naposledy dodáte vláhu, a to nejlépe orosením kůry. Pak už se o zásobu vody postará fyzika a vzlínavost vody. Na vás bude jen pravidelně dolévat vodu do vytvořeného zásobníku.

Výhoda této metody

Během tohoto způsobu pěstování začnou aktivně růst nejen mladé vzdušné kořeny, na nichž se budou objevovat nové zelené výhonky, ale rozrostou se rychle i kořeny staré. Vyhnete se obtížným plísním a hnilobám, které rostlině škodí. A protože se kvůli dostatku světla má orchidej pěstovat v průsvitné nádobě, perfektně zužitkujete plastovou lahev, kterou byste jinak vyhodili.

Zdroje: www.krostrade.cz, www.flw-csn.imadeself.com www.sazenicka.cz