Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, www.mimibazar.cz

Orchideji opadávají poupata

Nic nepokazíte tím, když rostlině, která se chystá kvést, přilepšíte hnojením. Kvetení je pro všechny rostliny náročné období, kdy mají vyšší požadavky na živiny. V případě orchidejí se nabízí například využít banánové slupky, které se pěstitelům osvědčily a rozhodně s nimi nic nepokazíte.

Jak připravit hnojivo z banánových slupek vám prozradí následující video. Autoři z „Já vím“ se podělili o tři způsoby jeho výroby:

Zdroj: Youtube

Orchideje jsou citlivé a teplotu a vzdušnou vlhkost

Za ztrátou květů či květních pupenů mohou být teplota a vlhkost vzduchu. Vzhledem k tomu, že přes zimu intenzivně topíme, větráme a co si budeme povídat o vzdušnou vlhkost spíše nestojíme, může docházet k dramatickým výkyvům, které rostlina nezvládne.

Dejte si pozor, jak větráte, a pokud chcete rostlinám zvýšit vzdušnou vlhkost, nechejte na topení výparník. Rostliny rozhodně můžete také rosit i zalévat podle vašeho zavedeného schématu.

Mnozí pěstitelé upřednostňují jednou týdně rostlinu i s květináčem na 10 až 15 min postavit do misky s vodou, aby substrát natáhl vláhu, nechat dobře okapat a vrátit zpět na stanoviště. Takovým způsobem nemůže dojít k přemokření a orchidej bude mít vláhy tak akorát.

Má vaše orchidej dost světla?

Dalším důvodem, proč poupata opadávají, může být světlo. I když jsou orchideje na světlo citlivé a nesnáší přímé sluneční paprsky, za špatného počasí na podzim, během zimy i na jaře může orchidej trpět jeho nedostatkem. To se týká i jiných pokojovek, které milují rozptýlené světlo. Stejně se chová například toulcovka.

Světli i na kořeny

Orchideje navíc mají rády, když jsou také jejich kořeny vystavené světlu, proto se spíš nedoporučuje dávat je do jiných květináčů či krytek. Průsvitný květináč, ve kterém jste rostlinu koupili, je ideální z mnoha důvodů.

Související články