Orchideje jsou poslední dobou součástí mnoha domácností, které zkrášlují svým exotickým a poklidným zjevem, a to obzvlášť v období květu, kdy hrají všemi barvami. Pokud vám rostlina nekvete, zjistěte příčinu a podpořte ji správnou péčí či vhodným prostředkem. Co vše orchideje potřebují a čím jim můžete pomoci?

Vše o základní péči o orchideje se dozvíte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Dostali jste od Mikuláše uhlí?

Pokud vám orchidej dlouho nekvete a vy máte nyní po ruce uhlí, můžete jím tvorbu květů podpořit. Během přesazování rostliny přimíchejte trochu rozdrceného uhlí k substrátu pro orchideje, obsahuje totiž živiny, které jsou pro tento druh rostlin velmi užitečné. Jedná se zároveň o pesticidy, které napomáhají k tlumení a hubení rostlinných škůdců a k dezinfekci a ochraně před hnilobami a plísněmi.

Uhlí lze využít i na poškozené a skvrnité listy nebo při poranění některé z části rostliny, a to právě pro jeho dezinfekční účinky. Odstraňte poškozenou část rostliny a rány potřete kouskem uhlí. Zabráníte tak dalšímu šíření nemoci.

Pěstování je jednoduché, ale má svá pravidla

A jak zjistit, zda má vaše orchidej správné podmínky k životu? Připomeneme vám pár základních zásad, kterých byste se měli držet. Pokud má rostlina špatné předpoklady k růstu, měli byste jí zajistit odpovídající prostředí i péči.

Orchideje milují teplo

Protože se jedná o teplomilné rostliny, orchideje preferují denní teploty kolem 22 až 27 °C, ideální noční teploty by měly být o několik stupňů nižší, a to kolem 18 °C. Krátkodobý teplotní výkyv přežijí, ale dlouhodobě jim škodí, stejně jako letní prudká horka. Rostliny by neměly být vystavovány příliš nízkým teplotám, které mohou vést k zahnívání kořenů a k celkovému neprospívání rostlin.

Zásadní je dostatek světla

Protože orchideje vyžadují velkou dávku světla, je pro ně nejvhodnějším stanovištěm místo u okna. Nejvíce se jim bude dařit u oken na východní nebo západní straně. Během zimy je můžete přemístit i na jižní stranu, anebo jim přisvětlovat, abyste prodloužili působení světla na 12 až 14 hodin. Dočkáte se tak jistě brzy i květů. Vždy však pozor na intenzivní sluneční paprsky, které by orchidej poničily.

Vlhkost vzduchu rozhoduje o mnohém

Při pěstování orchidejí byste nikdy neměli opomenout dostatečnou vlhkost okolního vzduchu. Nadměrné sucho bývá častou příčinou neuspokojivého růstu. Myslete proto na pravidelné zvlhčování vzduchu v pokoji, kde květinu pěstujete.

Lze také využít pár triků: Postavte vedle orchideje na parapet větší množství květin, které dokáží pohromadě udržet vyšší vlhkost než samostatná rostlina. Také můžete postavit květináč do podmisky s navlhčenou drenáží. Vhodné je i pravidelné rosení.

Jak se zálivkou

Orchideje sice potřebují ke zdárnému růstu vysokou vlhkost, ale absolutně nesnášejí jakékoliv přemokření. Zabránit mu můžete vytvořením drenážní vrstvy v obalovém květináči, a to alespoň 4 mm vysoké. Vhodným materiálem je například polystyren nebo drobný štěrk. Orchidej zalévejte zhruba 1x za 10 až 14 dní dle konkrétních podmínek ve vašem bytě, a to nejlépe dešťovou nebo odstátou vodou pokojové teploty.

Zdroje: www.damskydenik.cz, www.itesco.cz, www.pestik.cz