Tajemství bohaté záplavy květů orchidejí tkví kromě vhodných podmínek k životu i ve správném hnojení. Zdravé orchideje by vždy měly mít zdravé a lesklé listy a stonky s mnoha květy. A právě k tomu vám pomohou domácí přírodní hnojiva. Myslete vždy na správné dávkování, aby dostaly rostliny tolik živin, kolik zrovna potřebují.

Banán je evergreen, který funguje dokonale

Zkušení vědí, že banánová slupka je doslova nabitá prospěšným živinami. Nechte slupku z jednoho banánu přes noc vylouhovat v 1 l vody a druhý den výluh přeceďte. Rozřeďte dalšími 5 l vody a dopřejte orchidejím na několik hodin tuto skvělou lázeň. Voda s výluhem by měla dosahovat asi do 1/3 výšky květináče. Dopřejte orchidejím tuto kúru každých 14 dní během vegetační sezóny. Banánová slupka obsahuje draslík, fosfor, hořčík a další důležité minerály, které mají pozitivní vliv na lepší nasazení poupat a pomohou bohatšímu a delšímu kvetení orchidejí. Květu budou mít navíc sytější a zářivější barvy.

Nevyhazujte kávovou sedlinu

Ve většině případů končí zbytky z kávovaru v koši nebo na kompostu. Zkuste je dopřát i orchidejím! Uvidíte, jak jim báječně svědčí. Stačí si ho připravit. Kávová sedlina je výborným zdrojem minerálních látek, hlavně fosforu, draslíku a hořčíku.

Co budete potřebovat:

  • 100 g kávové sedliny
  • 3 litry vody

Spařenou kávovou sedlinu můžete použít hned, nebo si ji vysušit pro pozdější použití. Prosušte ji pečlivě, jinak by se v ní mohla snadno rozšířit plíseň.

Kávu zalijte teplou vodou a nechte tak 4 až 5 hodin odležet. Po uplynutí stanovené doby roztok přeceďte a nalijte do kbelíku. Postavte do kávového hnojiva orchidej a dopřejte jí zhruba dvacetiminutovou lázeň. Dejte pozor, ať jí zbytečně nenamáčíte listy. Tímto způsobem hnojte rostlinu 1 x za měsíc.

Přímé použití kávové sedliny

Zhruba každé dva až tři týdny můžete zamíchat přímo do substrátu orchidejí malé množství kávové sedliny. Dostanou se tak do něj nejen živiny, ale vylepší se i struktura a vzdušnost substrátu. Získá také mírnou kyselost a zlepší se mu absorpce vody.

Orchideje milují i vodu z brambor

Voda po uvaření brambor je také skvělou zásobárnou minerálních látek. Kromě velkého obsahu draslíku je v ní značně zastoupen i užitečný škrob. Dokonale vyživí rostlinu, příjemně obohatí substrát a podpoří orchidej ke květu. Nikdy však nepoužívejte osolenou vodu! Hnojivo aplikujte 1 x za 3 až 4 týdny.

Pivo jako listový regenerátor orchidejí

Jsou vaše orchideje opravdu „na dně?“ V tomto případě raději využijte listové regenerátory. Jedním z nich je pivo, to orchideje opravdu milují. Potřete rostlinám pivem listy alespoň jedenou za týden a za nedlouho uvidíte zásadní rozdíl.

Zdroje: www.hobby.instory.cz, www.yardandgarage.com, www.bydlimeutulne.cz