Kvasnice už byly dávno pro své účinky objeveny jako zahradní hnojivo. Skvěle fungují třeba u rajčat a bylo zjištěno, že pomáhají i orchidejím. Proč jsou vlastně takovým přínosem? Odpovědí je vitamín B, který kvasnice obsahují, dodává rostlinám energii a pomůže jim růst. Dále je to řada prospěšných minerálů a dalších látek. Kvasnicové hnojivo je tak jasnou volbou pro všechny, kteří zavrhli navždy chemické přípravky.

Domácí hnojivo

U orchidejí fungují kvasnice tak, že jim pomáhají přijímat vodu a minerály ze substrátu, výsledkem je rychlejší a zdravější růst a kvetení. Orchideje také díky kvasnicím dokáží odolávat chorobám. Jak domácí kvasnicové hnojivo vyrobit? Záleží na tom, zda ho potřebujete hned, nebo můžete nějakou dobu počkat. Obě varianty jsou skvělé, nicméně ta druhá o trochu více účinnější.

Rychlejší varianta

Rychlejší varianta spočívá v tom, že kvasnice nekvasí. Připravte si asi 100 g čerstvých kvasnic a 10 litrů teplé vody. Kvasice rozmíchejte ve vodě a nechte odstát asi 60 minut. Zálivka je hotová, ideální je nalít ji do misky a asi na 10 až 15 minut do ni ponořit orchidej.

Týden kvašení

Druhá, časově náročnější varianta spočívá ve fermentaci. Připravte si 100 g čerstvého droždí a rozdrobte ho do mísy. Přidejte sklenici teplé vody a sklenici krystalového cukru. Promíchejte a nechte 120 minut odstát. Následně smíchejte s 10 litry vody a nechte opět odstát, tentokrát celý týden. Dejte pozor, v jaké nádobě budete hnojivo mít, zvolte větší, protože hnojivo během týdne zvětší svůj objem. Toto hnojivo se pak před zálivkou ještě ředí vodou v poměru 1:1.

Zdroje: www.nasezahrada.com, www.kupi.cz