Zalévání rostlin je pro někoho takzvaná „vyšší dívčí“. Každá z nich vyžaduje trochu něco jiného. My se dnes zaměříme na zálivku a péči o orchideje, o nichž jste jistě slyšeli mnoho variant.

Pokud se alespoň trošku o orchideje zajímáte, jistě vám je známá skutečnost, že se péče o ně liší podle druhu. Jestliže jste začátečník, doporučuje se zahájit pěstování s Phalaenopsis, která je u nás nejčastěji dostupná a pěstovaná.

Vhodný substrát

Orchideje potřebují speciální substrát určený výhradně pro ně. A nemyslete si, že existuje jeden typ substrátu! Najdete substrát složený z kůry pinií, mechu, cocochipsů nebo rašeliníku. V dnešní době narazíte i na substrát, který je šetrný vůči životnímu prostředí (neobsahuje rašelinu).

Vhodné umístění

Správné umístění orchidejí hraje také důležitou roli. Potřebují dostatek světla, ale nedopřávejte jim přímé sluneční paprsky, protože by mohly spálit orchideji listy. Ideálním parapetem je ten východní.

Zázračný citron

Chcete orchidejím přilepšit? Zkuste jim připravit zálivku, na kterou jen tak nezapomenou! Je vhodná pro všechny druhy orchidejí kromě druhu Dendrobium – na tuto orchidej můžete zálivku použít jen v aktivním období růstu. Pro rod Cymbidium je zase vhodná pouze zálivka, ne postřik.

Příprava postřiku

Nachystejte si rozprašovač, litr odstáté vody a šťávu z jednoho pomeranče nebo jednoho citronu. Vše smíchejte dohromady a stříkejte na listy orchidejí několikrát za týden.

Příprava zálivky

Do litru odstáté vody nasypte buď 2 gramy kyseliny citronové, nebo vlijte lžičku čerstvé citronové šťávy.

Pak naložte orchideje do připravené lázně tak, jak jste zvyklí. Nechte orchidej „koupat" zhruba 15 minut, poté ji vyndejte, nechte pořádně okapat a vraťte zpět do obalu. Změny si všimnete již po několika aplikacích.

K čemu je citron dobrý

Působením kyseliny citronové rostliny zesílí, listy budou lesklejší a kořenový systém bude oplývat zdravím. Velkým bonusem je fakt, že citron zamezí růstu hub a plísní.

Nebojte se citronovou zálivku použít i na jiné rostliny! Budou vám za ni vděčné například africké fialky nebo muškáty.

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, adbz.cz, www.ceskestavby.cz