V českých bytech se z orchidejí nejčastěji pěstuje Phalaenopsis neboli můrovec, jenž se dokáže vypořádat se sušším vzduchem a nepotřebuje být na zimu přenesen do chladnějšího prostředí. Je ale druhem epifytickým, což znamená, že v přírodě roste na větvích stromů a vlhkost i živiny do sebe nasává vzdušnými kořeny. Péče o něj tedy bude přece jen trochu odlišná, než jak jsme na ni zvyklí u jiných pokojovek.

Můrovec obvykle vídáme v průhledných plastových květináčích, které umožňují přístup světla ke kořenům. Z průhledných materiálů se dále nabízí ještě sklo, to ale není praktické z důvodu, že se snadno zapaří. Těžko budete shánět skleněnou nádobu s otvory pro odtok vody, jenž je zrovna u orchidejí velice důležitý. Jakmile jsou kořeny delší dobu "máčeny", začnou zahnívat.

Zmínili jsme, že se kořenům epifytických orchidejí říká "vzdušné". Přívlastek napovídá, že budou kromě přirozeného světla potřebovat i dostatek vzduchu. Je to právě čerstvý vzduch, co účinně zabraňuje vzniku plísní. Z tohoto důvodu také substrát pro orchideje nebývá příliš jemný, ale míchá se z hrubších kousků borové kůry, dřevěného uhlí a perlitu. Jemnější zemina by kořeny dusila.

Pokud máte pocit, že se v průhledném plastovém květináči vašemu můrovci nedaří, zkuste ho přesadit do nádoby dřevěné, bambusové či proutěné. Tyto materiály sice omezí přístup světla, ale na druhé straně skvěle propustí vzduch. Na rozdíl od plastu jsou plně prodyšné a hniloba nebude mít u kořenů šanci. Je jen možné, že teď kořeny budou mít tendenci naopak vysychat, a tak je budete muset více zalévat.

Pamatujte ovšem, že pokud se orchidej těší dobrému zdraví a je zrovna v plném květu, přesazení není vhodné. Naopak by jí mohlo ublížit, i když se pro ni snažíte zajistit to nejlepší. Přesazujte zásadně můrovce odkvetlé nebo strádající, jimž potřebujete vdechnout nový život a sílu.

(Zdroje: https://orchidbliss.com/, https://www.gardeningknowhow.com/)