Nic však netrvá věčně a i ta nejkrásněji kvetoucí orchidej jednoho dne kvést přestane. Určitě se takové květiny nemusíte zbavovat. Poradíme vám, jak ji ponouknout k dalšímu bohatému kvetení.

Česnekový extrakt pro orchideje

Výluh z česneku se skvěle osvědčil při boji proti savým škůdcům (roztočům, sviluškám). Má antibakteriální a protiplísňové účinky, takže zároveň slouží jako vynikající prevence i proti houbovým chorobám. Využití česneku jako hnojiva, které podpoří kvetení orchidejí, je však velmi sporné. Chuť rostlin založit nové květy by měl povzbudit extrakt ze 3 stroužků česneku a litru vody. Extrakt se připravuje tak, že převaříme vodu, do které se po vychladnutí vylisují 3 stroužky česneku. Následně se hrnec zakryje pokličkou a vše se nechá den odstát. Pak se voda scedí do tak veliké mísy, abychom do extraktu mohli ponořit nádobu s orchidejí. Po 20-30 minutách by se orchidej měla vyjmout a nechat okapat. Tato kůra se doporučuje opakovat maximálně 1x měsíčně.

Nastartuje kvetení orchidejí jako profíci

Zkušení pěstitelé orchidejí nás poněkud zklamali. Žádný tak univerzální a jednoduchý recept jak přimět orchideje k dalšímu kvetení, jako je ten s česnekem, totiž neznají. Místo toho radí věnovat orchidejím péči podle konkrétního druhu. To je poněkud náročnější, ale prý se to vyplatí.

Triky, které zkušení pěstitelé orchidejí používají pro povzbuzení kvetení nejčastěji:

  • Kvetení podporuje snížení běžné pokojové teploty o 5 °C během jednoho zimního měsíce, alespoň na noc, a to i u teplomilných orchidejí.
  • Některé druhy orchidejí (např. Oncidium, Cambria, Cattleya, Cymbidium, Dendrobium) potřebují před kvetením zimní odpočinek při nižší teplotě (ideálně v rozmezí 16-18 °C).
  • Můrovec (Phalaenopsis) dokáže na jednom květním stvolu vykvétat dokonce opakovaně, proto dokud je stvol živý jej z rostliny neodstraňujeme.
  • Dobrým stimulem kvetení jsou i mírné noční poklesy teplot v létě, například při pobytu orchidejí venku – letnění velmi prospívá rodům Cattleya a Cymbidium (jen je nesmíme vystavovat přílišnému slunečnímu žáru).
  • Živiny můžeme orchidejím podávat různými způsoby, ale vždy pouze takové, které jsou pro tento druh rostlin speciálně určené a v přiměřené míře (přehnojení orchidejím nesvědčí). Někdo dává přednost hnojivým tyčinkám, jiní raději používají kapalná hnojiva či ta, která se aplikují na list. Ať už zvolíte jakoukoli formu hnojiva, mělo by obsahovat dostatek fosforu a draslíku.