Jak pečovat o orchideje?

Právě jejich vlhkomilnost nás často klame. Orchideje jsou typicky epifytické druhy rostlin, které v přírodních podmínkách mají jen minimální přístup k půdě, vodě či živinám. Přesto se jim daří a jsou de facto vlhkomilné, jenže jde o vzdušnou vlhkost.

Zalévání orchidejí se tak stává často překážkou k jejich dobré kondici a jejich majitelé je bohužel často „utopí“. Kořeny začnou černat a zahnívat, a pokud neumí pěstitel rychle zasáhnout, pak už není možné uhynutí rostliny zvrátit.

Péči věnujte zálivce orchidejí a vzdušné vlhkosti

Zvolte způsob, jak budete zalévat. Obvykle stačí jednou týdně. Jestliže můžete, používejte odstátou vodu. Orchideje můžete zalévat do talířku pod květináčem nebo je postavit na deset minut do misky s vodou a následně odstavit a okapat, aby veškerá přebytečná voda odtekla. Také je populární zalévaní pomocí rozpouštějících se kostek ledu.

Dopřejte orchidejím vzdušnou vlhkost. Právě ta je pro ně důležitá. Milují rosení, ale také blízkost misky s vodou či vlhkými oblázky.

Pečujte o stanoviště a neexperimentujte s orchidejemi

Orchideje nerady přímé sluneční paprsky, potřebují dostatek nepřímého světla. Nejsou to však květiny stínomilné. Rozptýlené světlo na parapetu okna, které nesměřuje na jih, je pro ně ideální. Snesou i přímé paprsky, ale spíš v zimním období a jen na krátkou dobu, maximálně na tři hodiny denně. S přihnojováním a zeminou je dobré neexperimentovat. Pořiďte si takové, které jsou určené orchidejím, a dodržujte pokyny na obalu výrobku.

Orchideje můžete ke kvetení popostrčit

Tropické orchideje nemají rády průvan, ale změna mezi denní a noční teplotou je pro ně přirozená a dělá jim dobře. Pokud se vám zdá, že vaše rostlina chce trošku popostrčit ke kvetení, zkuste ji dávat v noci na mírně chladnější stanoviště. Rozdíl mezi teplotami může být až 10 °C, ale noční teplota by neměla klesnout pod 10 stupňů.

Zdroje: adbz.cz, www.thespruce.com