Orchideje se, podle teplotních nároků, dělí na teplomilné, temperované a chladnomilné. Správná teplota je pro jejich život klíčová. Zatímco některé druhy potřebují v zimním období vegetační klid se sníženou teplotou, jiným puštěné topení nevadí. Jak se o jednotlivé druhy postarat?

Teplomilné orchideje

Tento druh orchidejí nevyžaduje vegetační klid a nezná ani období sucha. K typickým zástupcům patří rody Phalaenopsis, Vanda, Dendrobium phalaenopsis a Paphiopedila. Tyto květiny nesnesou nízké teploty pod 15 stupňů Celsia. Optimální denní teplota by se měla pohybovat mezi 20 a 25 °C, noční kolem 18 °C.

Temperované orchideje

Tyto orchideje potřebují ke zdárnému růstu zimní klid. Patří k nim většina Oncidií, Brassia, Cambria a Miltonia, temperovaná Paphiopedila, Cattleye, Sophronitis, Dendrobia typu nobile či Dendrobium kingianum, Cymbidia, Zygopetala a další. Tyto květiny můžete umístit v létě na stinný balkon. V zimě prospívají v chladnějších pokojích, kde je teplota okolo 16 °C. Proto nejsou tyto orchideje příliš vhodné do běžně vytápěných panelákových bytů.

Chladnomilné orchideje

Tento druh orchidejí můžete mít v létě venku. Špatně však snášejí teploty blížící se až ke 30 °C. Proto je raději umístěte na severní stranu domu s dobrým zastíněním. V zimě je pro ně ideální pobyt v zimní zahradě, na chodbě či ve skleníku. Ideální denní teplota je okolo 15 °C, noční kolem 10 °C. K typickým zástupcům patří například rod Rossioglossum, Coelogyne, chladnomilná Dendrobia či někteří zástupci rodu Masdevalia.

Související články

Teplomilné orchideje před zimou

Orchideje v zimním obdobím trpí na nedostatek světla. Proto je nutné jim ho dopřát. Vytáhněte žaluzie, rozhrňte záclony, případně je přemístěte na okno, kam nedopadá stín. Citlivější druhy, jako jsou Vandy a Oncidia, mají vyšší potřebu slunečních paprsků. Proto si můžete pořídit speciální biozářivky a přisvěcovat jim. V podzimním i zimním období pamatujte na to, že rostliny se mohou lehce nachladit. Proto oknem, na kterém orchideje pěstujete, nevětrejte. Teplomilným orchidejím můžete dopřát hnojivo i v chladnějších měsících roku. Dbejte však na složení. Pro zimní výživu zvolte hnojivo se sníženým podílem dusíku (N) ve prospěch fosforu (P) a draslíku (K).

Temperované a chladnomilné druhy před zimou

Podzimní a zimní péče se u temperovaných a chladnomilných orchidejí od té letní liší. Rostliny se totiž ukládají k zimnímu spánku. Jejich růst se zpomaluje a nepřirůstají pahlízy ani listové růžice. V tomto období snižte teplotu v pokoji na cca 15 °C. Rostliny zalévejte jednou za dva týdny, tehdy, kdy je substrát dokonale proschnutý. Množství vody by mělo být stejné jako v letních měsících. Pokud máte v zimní zahradě nebo chodbě nižší teplotu, orchidejím pouze jednou za 14 dní poroste povrch substrátu. V zimě rostliny umístěné v chladu nehnojte.

Zdroj: www.abecedazahrady.dama.cz/orchideje, www.abecedazahrady.dama.cz