Když vaše orchidej vyloženě neprospívá, nevejde se do květináče, její kořeny jsou viditelně odumřelé, uschlé nebo uhnilé, a substrát je na první pohled nevyhovující, můžete snadno dojít k závěru, že toto už do jara nepočká. Nemusíte mít obavy, navzdory zažitým zvyklostem přesazení i teď před Vánoci možné je. Jenom je potřeba dodržet správný postup.

Někdo doporučuje nepřesazovat rostlinu v květu, ale podle jiných hlasů je jedinou překážkou fáze, kdy má rostlina ještě malá nerozvitá poupata. Ta by po přesazení mohla shodit. Proto se doporučuje v takovém případě přesazování odložit alespoň na dobu, kdy poupata vykvetou. I pak je samozřejmě nutné rostlinu přesazovat opatrně. Květináč vyberte nejlépe průhledný, nejen kvůli fotosyntéze, která u epifytních orchidejí probíhá i v kořenech, ale také abyste mohli sledovat, v jakém stavu je substrát a zda není například přelitý. Květináč by měl být stejně velký, pokud přesazujete proto, že se rostlina do původního nevešla, tak vyberte květináč jen o málo větší. Ve velkém květináči a velkém množství substrátu by se drželo hodně vody a rostlině by mohly začít uhnívat kořeny, případně by se soustředila hlavně na tvorbu mohutného kořenového systému a nekvetla by. Květináč by měl mít vespodu otvory kvůli odtoku přebytečné vody a přístupu vzduchu a také výstupky, aby mezi jeho dnem a podložkou byl volný prostor.

Na orchideje se používá speciální substrát, který se většinou prodává jako substrát pro orchideje a bromélie a obsahuje vysoký podíl kůry, například piniové. Některé substráty obsahují i hnojivo, pak je nutné dodržet dobu napsanou na obalu, a až po jejím uplynutí rostlinu případně přihnojit.

Při samotném přesazení rostlinu opatrně tahem vyndejte z květináče a jemně odstraňte z kořenů starý substrát, kořeny můžete také jemně osprchovat. Orchidej se totiž nepřesazuje s kořenovým balem, ale do zcela nového substrátu. Pokud by vám nešla snadno vytáhnout, ponořte květináč na několik minut do vody, mělo by to jít snadněji. Pak odstraňte mrtvé kořeny. Zdravé kořeny mají zelenou barvu a jsou na omak pevné.

Pokud používáte starý květináč, pečlivě ho vymyjte a vypláchněte čistou vodu. Poté tam nasypte trochu substrátu, umístěte opatrně rostlinu (tedy její kořeny) a kolem kořenů nasypte substrát, který prsty jemně přimáčkněte, dbejte, abyste kořeny nepoškodili. Kořeny by měly být v substrátu zcela ponořené, aby mohly přijímat vláhu, neboť vzdušné kořeny v podmínkách našich bytů příliš vláhy nenačerpají.

Přesazenou orchidej zalijte až po pěti dnech, aby případné porušené kořeny zaschly a nezačaly uhnívat. Orchidej by se měla zalévat trochu jinak než běžné pokojové rostliny, nejlepší způsob je ponořit její květináč na půl hodiny třeba do kbelíku do odstáté vody a nechat substrát nasáknout. Pak ji nechte důkladně okapat.

Takovouto závlahu stačí dělat jednou za 14 dní. Můžete ji zkombinovat s rosením, které mají orchideje rády. V běžném bytě, kde je vzduch spíš suchý, můžete rosit klidně každý den. Správně opečovávaná rostlina se vám odmění bohatými květy.

Zdroj: abecedazahrady.dama.cz