V domácnostech se nejčastěji objevují teplomilné orchideje, které právě nyní nasazují nové šlahouny a den ode dne nás těší čím dál tím více objemnými pupeny. Zkušenější pěstitelé však mohou mít na parapetu i chladnomilné nebo temperované rostliny, jež se naopak nyní ukládají k zimnímu odpočinku. Jak se o jednotlivé orchideje postarat?

Teplomilné orchideje

Mezi tyto druhy patří oblíbené Phalaenopsis, Vanda, Dendrobium a Paphiopedila. Právě u nich nastává v zimě doba kvetení. Podpořit ho můžete především správně zvoleným hnojivem. Přípravek však aplikujte pouze na silné a zdravé rostliny. Slabší květiny by se vynuceným kvetením zbytečně vysilovaly.

Jak hnojit teplomilné orchideje v zimě

Pro zimní období vybírejte produkty, jež mají vysoký podíl draslíku a nízký podíl dusíku. Podpoříte tak tvorbu květů a ne růst zelené hmoty. Hnojivo aplikujte se zálivkou. Běžná dávka se pohybuje od 2-5 ml přípravku na 2 l vody. Pokud je rostlina v dobré kondici, hnojivo používejte do každé zálivky.

Teplomilné orchideje a stanoviště

V zimním období trpíme na nedostatek světla nejen my, ale také orchideje. Proto vytáhněte žaluzie a rozhrňte záclony. Oknem, na jehož parapetu pěstujete barevné krásky, rozhodně nevětrejte. Ideální teplota pokoje by se měla pohybovat kolem 20 °C.

Související články

Problém: Opad květů

Nasadily vám orchideje poupata, ta ale uschla a opadala? S největší pravděpodobností má vaše rostlina nedostatek světla. Další z příčin může být i suchý a teplý vzduch linoucí se z topení. Pěstujete-li květiny na parapetu, jež je nad zdrojem tepla, v ideálním případě na něj položte podmisku od klasických květinových truhlíků, vsypejte do něj keramzit a ten udržujte neustále vlhký. V zimě orchideje rozhodně nemlžte.

Studenomilné a temperované orchideje

Studenomilné a temperované orchideje potřebují v zimním období klid a chlad. K těmto druhům patří většina Oncidií, Brassia, Cambria a Miltonia, temperovaná Paphiopedila, Cattleye, Sophronitis, Dendrobia typu nobile či Dendrobium kingianum, Cymbidia, Zygopetala, rod Rossioglossum, Coelogyne, chladnomilná Dendrobia či někteří zástupci rodu Masdevalia. Rostlinám vyhovuje stanoviště s teplotami okolo 15 °C přes den a 10 °C přes noc. Orchideje zalévejte jednou za dva týdny. Hnojit je v zimních měsících není nutné.

Zdroj: www.abecedazahrady.dama.cz/1, www.abecedazahrady.dama.cz/2, www.abecedazahrady.dama.cz/3