Hmyz je nejen obtěžující, ale roznáší výkaly po celém domě či bytě, znečišťuje nábytek, ale i okna či volně ležící nádobí, bohužel i nezakryté pokrmy, ovoce či zeleninu. Rozhodně se před dotěrnými mouchami chraňte, možností je spousta.

Od plácačky po mucholapku

Vybavit se můžete bytelnou plácačkou, která však plní funkci nouzovou, v případě, že potřebujete rychle zneškodnit pár much, které k vám domů zabloudily. Pokud váš domov mouchy láká více, než je obvyklé, plácačka vám příliš nepomůže. První, kdo se unaví, budete vy a ne moucha. Elektronické přístroje se speciálním světlem sice fungují spolehlivě, ale musíte být odkázáni na připojení do elektrické sítě a elektřina není dnes právě levná záležitost. V místnosti můžete zavěsit i mucholapku, která je sice levná, ale na druhou stranu nepůsobí právě vábivě.

Bylinkové aroma

Co takhle držet se postupů, které fungují desítky let a znaly je už naše babičky a prababičky? Ty hledaly vždy řešení v okolní přírodě či na zahrádce, a nejinak je tomu i v případě dotěrných much. Používaly nejrůznější aromatické bylinky, jejichž vůně mouchy spolehlivě odpuzuje. Natrhejte si lístky máty, rozdrťte je a rozmístěte (mohou být i sušené) po místnosti, jejich výrazné mentolové aroma mouchy nesnášejí. Levandulové kytičky jsou také spolehlivým pomocníkem, obecně levandulová vůně odpuzuje nejen mouchy, ale i komáry.

Větvička z ořešáku

V minulosti bylo také obvyklé na zahradách pěstovat ořechy, mohutné ořešáky stály snad v každé zahradě. Poskytovaly příjemný stín, často se pod nimi k večeru sedávalo na lavičkách. Později vědci zjistili, že ořešáky skutečně fungují jako takové přírodní klimatizace, mají schopnost nasávat horko zespodu a vypouštět ho korunou směrem nahoru do ovzduší. Větvičky ořešáku také spolehlivě odpudí otravné mouchy, stačí je natrhat a zavěsit do oken a dveří. Sedíte venku na terase? Zapalte ořešákový list, dejte do ohnivzdorné misky a nechte ho pomalu doutnat, komáři se vám vyhnout obloukem.

Zdroje: pestpointers.com, www.medicinenet.com