Zvlášť velké nároky připadají na chladničky v letních měsících. V této době totiž není možné využít pro uložení potravin venkovní prostory.

A návod už jste četli?

Ať už lednici máte delší čas, nebo jste si právě pořídili novou, vyplatí se nahlédnout do návodu. Možná budete překvapeni, jaké možnosti právě váš přístroj nabízí. Pokud patříte k těm, které nebaví návody k domácím spotřebičům skladovat, anebo jej prostě nemůžete najít, zkuste se poohlédnout na internetu. Existují nejrůznější stránky s návody, manuály k jednotlivým typům přístrojů nabízejí na svých webech i samotní výrobci. V takovém případě je ideální, pokud znáte výrobní číslo svého spotřebiče. Obvykle bývá napsané na štítku uvnitř chladničky. Kromě obecných rad, kam a jak přístroj umístit a uvést do provozu, bývají součástí návodů také rady, jak správně ukládat do chladničky potraviny.

Kde je v lednici nejchladněji?

V chladničce vznikají vlivem přirozené cirkulace vzduchu oblasti s rozdílnými teplotami. Proto potraviny neskladujte příliš těsně u sebe, aby vzduch mohl cirkulovat. Nejchladněji bývá bezprostředně nad zásuvkami na zeleninu a při zadní stěně. Naopak v horní části vpředu a ve dveřích je nejtepleji. To bychom měli zohlednit při ukládání potravin do lednice. V lednicích bývá několikastupňový regulátor teploty. Zkontrolujte jeho nastavení. Výrobci doporučují nastavit je při běžném používání na prostřední polohu. Průměrná teplota chladicího prostoru se pak bude pohybovat kolem 5 °C. Jaká je realita si můžete ověřit díky speciálním teploměrům, které jsou určené pro chladničky a mrazničky.

Kde co nejlépe skladovat?

  • Boxy ve spodní části - většina přístrojů má pro uložení ovoce a zeleniny speciální boxy ve spodní části chladničky. Tyto zásuvky pomáhají udržovat optimální vlhkost (ideálně až 90%). Před uložením do chladničky ovoce a zeleninu nemyjte.
  • Spodní police – zde skladujeme potraviny vyžadující uchování při nejnižších teplotách, např. syrové maso, mléčné výrobky
  • Horní police – zde ukládáme potraviny, které jsou určené k rychlé konzumaci. Tedy např. hotová jídla, zákusky, načaté marmelády a džemy.
  • Dveře – vzhledem k tomu, že dveře chladničky patří spíše k teplejším zónám spotřebiče, neskladujeme zde potraviny, které se rychle kazí. Optimální je využití pro nápoje, vejce, máslo a margaríny (obvykle bývá ve dveřích i speciální organizér na ukládání vajec).

Jak vyzrát na pachy?

Zvýšenou pozornost bychom měli při skladování věnovat potravinám, které jsou silně aromatické a také těm, které mají schopnost pachy přijímat. Takové potraviny skladujeme v dokonale uzavřených nádobách, ale vždy v takových, které jsou pro skladování potravin určené. Samozřejmostí by měl být pravidelný úklid chladničky. Nejen, že odstraníme případné nečistoty, které mohou vzniknout např. vylitím nějaké tekutiny, ale zlikvidujeme i případně zapomenuté potraviny, které se začaly kazit.

DIY pohlcovač pachů

Pro zmírnění pachů v chladničce nabízejí výrobci speciální absorbéry pachu. Jejich výhodou je delší životnost – podle typu výrobku obvykle 2-3 měsíce. Pohlcovač pachů si můžeme patřit i ze snadno dostupných domácích zdrojů. Stačí na talířek nasypat jedlou sodu a umístit je na druhou či třetí polici v ledničce. Jedinou nevýhodou je, že bychom měli sodu vždy po týdnu vyměnit.