Základ dokonalého praní

Zní to možná příliš nudně a staromódně, ale pokud chcete uchovat své prádlo co nejdéle jako nové s minimem prostředků, pak jej před praním vždy poctivě roztřiďte podle materiálů, ale také podle barev. A to nejen na tmavé, bílé a barevné, ale i barvy raději perte pouze podobné. Po nákupu nového oblečení bychom vždy měli pečlivě prohlédnout doporučení, jak o prádlo pečovat a pro jistotu jej vyprat samostatně – ať už v ruce (tam lépe poznáme, zda nepouští barvu), nebo v pračce.

Nejlepší prací prostředek

Nabídka pracích prostředků na trhu je velmi široká. Určitě bychom neměli barevné prádlo prát v prášcích či gelech určených na bílý textil. Ideální nejsou ani univerzální přípravky. Nejlépe uděláme, když sáhneme přímo po prostředcích, které jsou na praní barevného prádla přímo určené.

Triky na oživení barev

Barvení pomocí přírodních látek je disciplína s dlouhými kořeny. Celá staletí neměli lidé jinou možnost jak obarvit textil, než využít přírodní barviva. V domácích podmínkách však některé barvy jen těžko připravíme. Buď u nás nejsou běžně dostupné určité suroviny, nebo proces vyžaduje použití speciálního mořidla. Při barvení textilu je třeba aby barvivo působilo rovnoměrně. Jinak by nám mohlo vzniknout cosi flekatého, co bude připomínat nepovedenou batiku.

Oživení černé či hnědé barvy – kdo se někdy polil kávou ví, jak nepříjemné je odstranění takové skvrny. Tuto vlastnost kávy můžeme využít ve svůj prospěch, pokud chceme oživit barvu černého oblečení. Černou barvu prádla pomohou osvěžit 2 šálky uvařené kávy přidané do máchacího cyklu. Zkusit můžete obarvit prádlo také v odvaru z černých fazolí. Dalším zdrojem tmavého barviva jsou i slupky od avokáda. K barvení textilu můžeme použít také odpad z konzumace avokáda. Vložíme několik slupek a pecek avokáda do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Několik minut povaříme na mírném ohni. Další vaření, popř. větší množství slupek, bude zárukou intenzivnější barvy.

Žlutá kurkuma – žlutý barvící roztok připravíme smícháním 2 lžiček mleté kurkumy s 5-6 litry vody. Roztok důkladně povaříme a teprve pak můžeme vložit materiál určený k obarvení.