Je vám jedno, jakou pánev použijete, když vaříte? Pak děláte chybu. Vajíčka či zelenina by se měly dělat na pánvi s nepřilnavým povrchem a bez tuku, ale pro přípravu masa tato pánev pro změnu není vhodná vůbec. Maso se na ní totiž dusí, začne pouštět šťávu, vysuší se a ztvrdne.

Jak se v pánvích vyznat?

Nebojte se, není to tak těžké. Nejprve se podívejte, jaký máte sporák či varnou desku. Pokud máte plyn, elektřinu či sklokeramiku, může používat pánve jakékoliv. Zato indukční deska musí mít nádobí se speciálním ocelovým dnem. Dávejte si tedy pozor na tenké pánve. Dno musí mít minimálně tři milimetry. Jinak by se pánev vyboulila a znehodnotila.

Dalším důležitým kritériem jsou poklice a rukojeť. Díky poklici ušetříte čas a peníze za energie, což se momentálně velmi hodí, a s nerezovou rukojetí zase můžete dávat pánev i do trouby.

Druhy pánví podle toho, co budete vařit

Pojďme si tedy představit druhy pánví, abyste se mohli rozhodnout, kterou ještě potřebujete.

Začneme u klasiky, kterou je nerezová pánev. Na té totiž můžete připravit všechno, ale musíte vždy použít olej nebo jiný tuk. Tato pánev zvládá i vysoké teploty či velký plamen.

Dalším typem pánve je ocelová. Ta je nezničitelná a udržuje teplo. Nesmí se ale dávat do myčky a je nutné ji vždy utřít do sucha, aby nerezivěla.

Nyní je řada na pánev litinovou. Ta je sice těžká, ale velmi odolná. Její vlastnosti se časem zlepšují. Je nepřilnavá a nesmí do myčky, zrezivěla by. Občas je fajn ji promazat kapkou oleje.

Každá pánev má jiné vlastnosti a je určena pro jiný pokrm

U měděné pánve je vaření rychlé a úsporné. Můžete ji používat i na indukci, ale nepatří do myčky a vyžaduje speciální čistič.

Teflonová pánev může být zahřáta maximálně na 250 °C, aby se z ní neuvolňovaly nežádoucí látky. Její povrch je nepřilnavý a abychom ji nepoškrábali, používáme na ni teflonové či dřevěné nástroje.

Keramická pánev je sice pomalá, ale zdravá. Jídla připravená na ní jsou určena pro nižší teploty.

Titanové pánve mají nepřilnavý povrch a můžete na ně sahat i kovovým náčiním.

Zdroj: www.magazinplus.cz, www.alza.cz, www.prozeny.cz