Zatímco zelené papriky se dají sehnat ještě v ceně okolo 100 Kč/kg, cena žlutých a červených se šplhá na 130-140Kč/kg. Zdražení jsme mohli pozorovat v tuto roční dobu i v loňském roce, letos ale překonalo veškerá očekávání.

Cena zeleniny a ovoce přirozeně podléhá sezóně; zatímco druhy typu brambory, mrkev a řepa, které se dají skladovat přes zimu, se mohou celoročně jakžtakž držet na stejné cenové úrovni, druhy s nízkou dobou skladovatelnosti, k nimž řadí i papriky, zaznamenávají během roku velké cenové výkyvy. V některých obdobích, jako je právě brzké jaro, je český trh s paprikami plně závislý na dovozu z ciziny, jmenovitě ze Španělska. Pokud tamní úroda některý rok zakolísá, odrazí se to samozřejmě i na cenách v Česku. řekonalo veškerá očekávání.

Učitě si vzpomenete, že špatné počasí a neúroda způsobily před dvěma lety nárůst ceny i u tak běžné a lehce skladovatelné plodiny, jako jsou brambory. Loni nás šokoval předražený květák, na jehož ceně se podepsaly problémy kamionové dopravy během pandemie nového koronaviru.

Na zdražování zeleniny se však do určité míry podílí také další faktory: například přibývá příznivců zdravého životního stylu, kteří zeleninu staví jako základ svého jídelníčku. Papriky se tak stávají vysoce poptávanou komoditou a jejich cena roste. Zároveň se ustupuje od chemických hnojiv, jež škodí zdraví i životnímu prostředí, a s těmi přírodními se bohužel nedosáhne tak velkých výnosů.

Vzhledem k letošní neobvykle dlouhé zimě se nedá očekávat, že by drahé španělské papriky byly v brzké době na našich stolech vystřídány levnějšími českými, sklizeň se nejspíš krapet opozdí, a to nejen v případě paprik. Současný vývoj nás tlačí k tomu, abychom jídelníček plánovali spíše podle sezóny a nikoli podle momentální chuti. Logicky přibývá také domácích pěstitelů, kteří sklízejí vlastní úrodu na zahrádkách a lodžiích.

(Zdroje: https://www.vitalia.cz/clanky/, https://www.e15.cz/koronahelpdesk-e15/)