Párátko: Malé, ale šikovné
Může párátko nějak zásadně pomoci vašim výsledkům v kuchyni? Můžete to zkusit a uvidíte. Párátka rozhodně ještě využijete, v kuchyni se jednoduše hodí!
Deset chytrých způsobů, jak použít párátka, vám představí také tento příspěvek z YouTube kanálu „kipkay“.
Strčte párátko pod pokličku
Ptáte se, proč tedy dávají zkušené hospodyně párátko pod pokličku? Jistě dobře víte, že nejrychleji přivedete vodu nebo jídlo k varu, pokud je přikryté pokličkou. Na druhou stranu to není výhodné, protože pokud zůstane poklička na hrnci a obsah vzkypí, rozlije se kolem hrnce po plotně. A to rozhodně není žádoucí.
Ideální je proto mírné posunutí pokličky, kterým vytvoříte jen velmi malou škvírku. Tou může utíkat pára, což prozradí vroucí obsah. Oddálí se nejen vzkypění a přetečení přes okraje, ale také prý díky ideální cirkulaci vzduchu dochází k lepšímu a souměrnějšímu provaření obsahu, což je například žádoucí při přípravě rýže.
Ne každou pokličku je však možné mírně vychýlit, a právě s tím pomůže párátko. Vložte jej mezi okraj hrnce a pokličku a je to!
Proč potřebujete v kuchyni i párátka?
Párátka si však nemusíte pořizovat jen z tohoto důvodu. Hodí se tak akorát na vyzkoušení provařenosti brambor, ale také propečenosti sladkých moučníků i slaných rohlíků a domácího chleba.
Párátkem sešpendlíte také kuřecí plněnou kapsu nebo sýrovou roládu. Velmi zajímavé a trendy jsou také pokrmy na párátku z rolovaných cuket se sýrem a jistě se najde i řada dalších dobrot, kdy budete moci párátko použít.
Při pečení vám mohou také pomoci udržet komplikovanější tvary. Hodí se například při pečení vánočky. Jen málokdo opravdu umí zaplést vánočku z mnoha pramenů. Obvykle se tedy na sebe vrství cop ze čtyř, tří, a nakonec i dvou pramenů. Tyto je pak nutné v několika místech propíchnout párátkem, aby se vánočka při kynutí a následném pečení.
Párátka jsou samozřejmě vítaná při umě aranžovaných obložených talířích či ovocných mísách. I když jsou párátka tenká a jemná, jsou také dostatečně pevná, jejich povrch není kluzký a v neposlední řadě jsou z přírodního materiálu.
Zdroje: rd.com, food52.com