Parožnatka patří mezi kapradiny, které mají rády teplo. Během letních měsíců je pro ni ideální rozmezí teplot asi 18°C až 25 °C, v zimě snese maximálně teplotu kolem 15 °C. Rostlina má dva druhy listů, převislé tzv. fertilní, které na sobě mají výtrusy. Druhými listy je parožnatka přichycena ke kůře stromů, nazvýají se sterilní.

Větší vzdušná vlhkost

Ideální místo je pro ni koupelnové okno, kde nehrozí průvan a kde si rostlina užije dostatek světla. Pozor však na přímé sluneční paprsky. V koupelně se jí bude dařit, protože ke svému růstu potřebuje vyšší vzdušnou vlhkost. Tu ji můžete dopřát i pravidelným rosením rozprašovačem. Nezapomínejte na pravidelnou a dostatečnou zálivku, a to odstátou nebo dešťovou vodou. Spíš než zalévání ocení, když ji postavíte na 15 minut do kbelíku s vodou.

Listy neotírejte

Kořeny parožnatky nesmí být nikdy suché. Její listy neotírejte, jsou totiž pokryté speciálními vlásky, které zachycují vlhkost ze vzduchu. V době růstu parožnatku zalévejte 1x týdně. Pokud začnou listy uhnívat, značí to příliš častou zálivku, pokud osychají konečky listů, má rostlina málo vzdušné vlhkosti.

Závěsný květináč

Parožnatce se bude dařit i v závěsném květináči, ideálně vyloženém mechem nebo kokosovým vláknem. Zhruba od dubna až do srpna ji také dopřejte komplexní hnojivo pro pokojové rostliny. Dávka by měla být dvakrát menší než je napsáno na obalu.

Související články

Zdroje: ceskykutil.cz, www.ceskestavby.cz