Pro mnoho lidí je pavouk osminohou hrůzou a ježí se jim vlasy jen při myšlence na něj. A přesně pro ně máme nachystané tipy a triky, jak se pavouků v domácnosti zbavit.

Pokud vám přítomnost pavouků nevadí, několik si jich doma hýčkejte, protože se vám budou v nadcházejícím teplém počasí náramně hodit jako super „mucholapka“ a „komárolapka“.

Máme se bát?

Nikoliv, u nás nežijí smrtelně jedovatí pavouci. Největším zástupcem je u nás slíďák tatarský, který má tělíčko velké 4 cm, dohromady to dá pěkných 10 cm. Takový kousek už je schopen člověku prokousnout kůži, bolí to asi jako píchnutí vosy.

Jestliže si ale představíte člověka, který trpí arachnofóbií, po kousnutí pavoukem… to ho spíš odveze erzeta s infarktem. Nejjedovatější pavouk u nás se sem dostal z jižní Evropy a jmenuje se zápřednice jedovatá. Ta prokousne lidskou kůži vcelku snadno a místo vpichu oteče. Pro alergiky mohou být následky kousnutí nepříjemnější, ale prozatím nebyly doloženy žádné vážné komplikace. Menší druhy pavouků se sice o kousnutí mohou pokusit, ale projde to možná u malých dětí nebo starších lidí.

Protože jsou pavouci nesmírně užiteční, neměli bychom je likvidovat. Spousta lidí si doma nechává menší počet pavouků jako ochranu proti komárům a otravným mouchám. Těch pár pavučin pavoukům za ten klid bez štípanců odpustí.

Mechanické odstranění pavouků

Odstranění právě objeveného pavouka je jednoduché. Ruka je nejlepší nástroj, ale to je asi u většiny lidí nemyslitelné. Tím pádem vám dobře poslouží sklenka a tvrdší papír. Buďte ale opatrní, ať pavoukovi neublížíte. Doporučujeme použít průhledné sklo, abyste na pavouka viděli a nestresovala vás zbytečně otázka, zda pod hrníčkem pavouk stále pochoduje a neleze vám třeba po noze.

Co nastražit, aby se pavouci odporoučeli?

Jestli nesnesete doma ani jednu pavoučí nohu navíc, existuje několik způsobů, kterými se můžete pokusit pavouky odpudit.

Kaštany – kaštanové listy i plody naštěstí pěkně vypadají, takže dekorace okolo domu nebo na okenním parapetu je pro pavouky vcelku dost odpudivá. Estetickou stránku věci neohodnotí, ale samotný kaštan je bude svou přítomností odpuzovat.

Octový sprej – sprej, který si jednoduše připravíte doma, obsahuje jen jeden díl vinného octa s jedním dílem vody. Stačí pak postříkat všechny rohy místností, okenní rámy a místa, kde by se pavoukům mohlo líbit.

Máta – odhání nejen pavouky, ale i jiné nevítané broučky či komáry. Můžete si zasadit mátu na zahrádku okolo domova, pověsit vonné sáčky s podrcenými listy máty po místnosti nebo mátu použít podobně jako octový sprej (pár kapek esenciálního oleje máty do vody). Lze místo máty využít i tea tree nebo eukalyptový olej.

Skořice – nastražte skořici na nejčastější místa výskytu, protože vůni škořice pavouci nemají zrovna v oblibě.

Pomerančové slupky – ty také pavouci nemohou ani cítit. V zimě je ideální si slupky odložit na topení, kdy se nádherně teplem rozvoní.

Zdroje: www.ceskestavby.cz, prima-receptar.cz, hobby.instory.cz