Přestože bylinka působí nenápadně, je velkou zásobárnou vitaminů a minerálů. To už je jeden z důvodů, proč byste o ní měli uvažovat a mít ji pořád po ruce…
Pažitka byla oblíbenou bylinou už po staletí. Naši předkové věřili, že odhání zlé duchy a zabraňuje slabším povahám, aby upadly do bezbřehé melancholie. Proto se se železnou pravidelností vysazovala za okny příbytků, obzvlášť tam, kde spaly malé děti. U nemocných se pažitka přivazovala k postelím, aby mohla působit jako ochrana proti zlým silám. Dnes se o téhle bylině mluví jen jako o výborném koření. Její štiplavá chuť nahrazuje v pokrmech sůl, která při větším množství dělá v těle neplechu.
Pěstovat ji můžete všude
Výhodou pažitky je, že je nenáročná a pěstovat ji může i naprostý zahradnický amatér. Rostlinka není nijak náročná na místo a upíchnout se dá téměř kamkoliv – do záhonu, truhlíku nebo jen do květináče, kde se povětšinou stává součástí parapetové zahrádky. Je tedy na vás, jestli si ji přinesete už vyklíčenou z obchodu, anebo si ji vypipláte od semínka. Pažitka se většinou sází na jaře. Spousta zahradníků využívá její silné aroma, které odpuzuje škůdce, a proto bylinku vysévá poblíž zeleniny (mrkve, hrachu, salátu nebo rajčat). Pro pěstování pažitky v truhlíku nebo v květináči ale žádná časová omezení nejsou a můžete s tím začít prakticky kdykoliv.
Jak na to?
Střední květináč zaplňte hlinitopísčitým substrátem. Pokud chcete, můžete do něj přidat i trochu perlitu, který zeminu trochu provzdušní. Pak do hlíny udělejte několik děr, do každé vložte pár semínek a hned je zasypejte.
Květináč zalijte vodou a umístěte na teplé místo. Pažitka vyklíčí do 10 – 14 dnů.
Buďte opatrní při střihání!
Jakmile bylinka vyklíčí, přesuňte ji do polostínu. Občas ji zalijte vodou a využívejte její traviny, jak potřebujete. Ať už máte spotřebu pažitky jakoukoliv, nikdy ji nezastřihávejte níž než na dva centimetry! V opačném případě hrozí, že by rostlinka mohla uhynout. Ohleduplně se chovejte i při střihání trsů – neodřezávejte je celé, ale pouze tolik, kolik opravdu spotřebujete. Pažitka potřebuje čas, aby mohla pozvolna dorůstat a přinášet vám další porce vitaminů. Stalo se vám, že jste nevyužili celou pažitkovou nať? Nevadí. Můžete ji dát do vody a uložit do lednice. Vydrží vám tam pár dní. Při větší úrodě pažitky doporučujeme bylinku nasekat a zamrazit.
Ať už máte spotřebu pažitky jakoukoliv, nikdy ji nezastřihávejte níž než na dva centimetry!
Využívejte pažitku jako lék
Podle lidových léčitelů je pažitka lék skoro na všechno. Obsahuje velký podíl vitaminu C, draslíku, železa a kyseliny listové. Pravidelná konzumace téhle bylinky posiluje imunitu a zdraví srdce, cév či kostí. Většina z nás zpracovává pažitkové listy, které v receptech suverénně nahradí jarní cibulku. Jsou výborné třeba do pomazánek, vaječných pokrmů nebo brambor. Jediné, s čím byste je neměli kombinovat, jsou jemnější druhy zeleniny, jako chřest, mladý hrášek či fazolky, pažitka je svou výraznou chutí okamžitě přebije.
Není nad chleba s lučinou, který si posypeme čerstvě ostříhanou vlastnoručně vypěstovanou pažitkou!
Zužitkujte květy i pupence
Většina pěstitelů pažitek využívá jen listy. A to je škoda. I fialové pažitkové květy (mimochodem velmi dekorativní) mají co nabídnout. Chutnají podobně jako pažitka, ale díky nektaru mají sladší chuť a jsou šťavnatější. Některé hospodyňky je proto používají jako přísadu do frankfurtské zelné omáčky, salátů, brambor či bramborové kaše. Zužitkovat se dají dokonce i pažitkové pupence, které se naloží a chutnají jako falešné kapary.
Zdroje: www.cestakbydleni.cz, www.culinabotanica.cz, www.onlinekucharka.cz