Z jakých důvodů pečivo tvrdne

Skutečností je, že pečivo bohužel nevydrží být dlouho křehké. Proces stárnutí a okorávání začne probíhat zhruba šest hodin po vychladnutí a vyndání z trouby či domácí pekárny. Dochází k tomu důsledkem odpařování vody, kdy se pečivo začne vysušovat, postupně tvrdne a stává se nepoživatelné. Každý druh to má časově trošku jinak, protože to závisí na všech obsažených ingrediencích. Můžete si toho všimnout třeba na rozdílu bagety, která je objemově menší a tvrdne tak rychleji než bochník chleba. Vlhkost déle vydrží v pečivu žitném, kváskovém nebo celozrnném.

S igelitovými sáčky vůbec nepočítejte

Často se dělá zásadní chyba a pečivo se uchovává v plastovém sáčku. Kvůli tomu bohužel ztratí téměř okamžitě svou křupavost, protože nedochází k přirozenému proudění vzduchu. Pečivo totiž neustále vydává jistou dávku vlhkosti, hlavně když je ještě teplé. Dalším nebezpečným faktem je, že po pár hodinách může v sáčku docházet k tvorbě plísní, které neprospívají zdraví. Raději zvolte variantu sáčku papírového, rohlíky v něm mohou „dýchat“. Dáváte někdy pečivo do ledničky? Nedělejte to, pečivo tam nepatří. Proč? Nasáklo by zbytečně ještě více vlhkosti a plísně by měly žně.

Lepší variantou je plátýnko nebo utěrka

Důležitou roli při skladování pečiva hrají tři základní faktory. Je to okolní vlhkost, úroveň světla a teplota. Nejlépe je pečeným dobrotám v místnosti s teplotou mezi 14 a 18 °C. A velice dobře jim uděláte, když je zabalíte do prodyšné láky nebo je alespoň uložíte do chlebníku. V současné době se vyrábí z mnoha různých materiálů, ale ty nejlepší jsou ze dřeva nebo smaltu. Dbejte na to, aby měly dostatek větracích otvorů. Udržujte je vždy v naprosté čistotě, ideální je, když je sem tam vytřete octovou vodou. Vaše pečivo nebude ohrožovat nejen plíseň, ale ani nepříjemní moli.

Jako první pomoc zafunguje voda a teplo

Jestliže už vám pečivo ztvrdlo, navlhčete jeho kůrku vodou. Pak jej vložte do rozpálené trouby na 180 °C a pečte tak 10 minut. Teplem se vytvoří pára a vlhkostí se obnoví křupavá kůrka s měkkým obsahem.

Na podobném principu funguje i alternativa s vložením misky s vodou do trouby. Pečivo předem nenamáčejte a vložte je do vyhřáté trouby. Odpařovaná voda vykouzlí z vašeho rohlíku zase čerstvou pochoutku. Jen musíte sníst pečivo ihned po záchraně, jinak by opětně ztvrdlo a bylo by ještě vysušenější.

Jablko či celer dodají potřebnou vlhkost

Jestli chcete, aby vám pečivo vydrželo co nejdéle čerstvé, buďte o krok napřed a předejděte jeho vysychání. Stačí když do jeho blízkosti dáte polovinu jablka. Skvěle totiž absorbuje vlhkost a udržuje tak i křupavost pečiva. V případě, že doma zrovna jablíčka nemáte, vyzkoušejte stonek celeru.

Proč nemít po ruce zmražené pečivo

V mrazáku můžete pečivu podstatně prodloužit trvanlivost. Jen je nutné dodržet pár pravidel. Nikdy nezamrazujte pečivo teplé nebo vlažné, protože po rozmražení dojde k velmi rychlému nárůstu plísně. Do mrazáku nedávejte ani rohlíky, které už máte doma několik dní, ale vždy čerstvé. Zamrazujte je vždy v uzavíratelných sáčcích, v nichž nebude žádný vzduch a oddělte si rovnou jednotlivé porce. Před rozmrazením si předehřejte troubu na 200 °C a vložte pečivo dovnitř pouze na pár minut. Ihned zkonzumujte, opět brzy ztvrdne.

Zdroje: www.svet-bydleni.cz,, www.mufinka.eu, www.primanapady.cz