Nejspíš se u vás objevily pochyby. Kdo by dával do pračky pepř... Ale ono to opravdu funguje, zkuste si to a uvidíte. Pepř zajisté máte doma ve spíži i po ruce v kuchyňské lince. Několik kuliček si odsypte a nakráčejte k pračce, nebudete litovat.

Pepř

Koření, které zná opravdu každý člověk. Existuje okolo 1600 druhů pepře, ale těch nejznámějších je pouze několik.

Pepř černý se sklízí z pepřovníku černého a to v nedozrálém stavu. Původem pepřovník pochází z Indie, ale rozšířil se do mnoha zemí světa, kde se i pěstuje a posléze rozváží po celé zeměkouli. Jedná se o popínavou rostlinu, která může měřit i 15 metrů.

Nejspíš jste už narazili na pepř bílý, který je velice jemný a má výrazné aroma. Získá se ze zcela zralých bobulek, které se suší a následně oloupou.

Dalším známým pepřem je ten zelený. Získává se z ještě zelených nedozrálých bobulí, kdy se sklidí, rychle usuší v horkém vzduchu, a buď se naloží do nálevu, nebo se zmrazí, protože usušený se rychle kazí.

Černý pepř, přítel vašeho prádla

Hned zpočátku upozorňujeme, že je vhodné vložit pepř do pratelného sáčku (kuličky jsou maličké, mohou se v pračce zatoulat někam, kam by neměly).

Na běžné praní by mělo stačit 5 – 6 kuliček, ty vhoďte do síťky, uzavřete ji a vložte do bubnu pračky k prádlu. Blednutí prádla je způsobeno nejen opakovaným praním, ale hlavně ulpíváním pracího prostředku na oblečení. Při používání pepře bude vaše černé prádlo dlouhodobě černé jako uhel, bílé jako čistý sníh a výrazné barvy zůstanou i u prádla barevného.

Někteří lidé dokonce jednu lžičku drceného pepře přidávají do přihrádky k pracímu prostředku. Pepř odvádí z prádla přebytečné množství pracího prostředku a tím zamezí vyblednutí barev. Jakmile přidáte do pračky pepř, můžete prát na nižší teplotu.

Sůl také nezklame

Abyste omezili blednutí prádla, využít lze i zázračných účinků soli. Přidejte lžíci soli k prostředku na praní a poskytne vám podobnou službu jako pepř. Zkuste si udělat i „koupel“, kam prádlo na minimálně 30 minut naložíte. Na tři litry teplé vody přijdou dvě lžíce soli.

Zašlé bílé prádlo

Jestliže jste milovníky bílé barvy, určitě dobře víte, že po čase bílá barva není úplně bílá. Což je samozřejmě k naštvání. A když ani pepř nepomohl? Máme pro vás lázeň, která by to měla napravit. Nachystejte si kýbl nebo lavor s teplou vodou, přidejte lžíci jedlé sody, dvě lžíce soli a důkladně promíchejte. Poté vlijte do roztoku lžíci tekutého prostředku na praní a zase promíchejte. Chcete-li pouze oživit bílou barvu, zanechte prádlo v připraveném roztoku cca 15 minut. Pokud máte hodně zašedlé prádlo, nechte ho v lavoru půl hodiny. Všechny kousky po uplynulé době přeperte v ruce a následně šoupněte do pračky a vyperte jako obvykle.

Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, www.extra.cz, hobby.instory.cz