Pepřinec před více než 200 lety objevili na svých toulkách po Peru a Chile dva španělští botanici Ruiz López a Pavón Jiménez. Dali mu název pepřinec, protože je příbuzný s pepřovníkem.

Rostlinka ale nezůstala v jeho stínu. Překonala oceán, hory, města… a stala se oblíbenou „pokojovkou“ na celém světě. Kdybyste ji chtěli hledat v jejím přírodním prostředí, museli byste podniknout malý výlet do pralesa v Jižní Americe, Africe či Oceánii.

Čistička vzduchu

Pepřinec je dneska k dostání i v květinářstvích. Spousta lidí si ho pořizuje, protože je velice dekorativní a jeho cena pořád platí za „lidovku“. Málokdo ale tuší, že si domu přináší nejen „kus zeleně“, ale také schopnou přírodní čističku vzduchu.

Pepřinec je známý tím, že čistí klima od toxinů, zejména formaldehydu, který se uvolňuje například z nově koupeného dřevotřískového nábytku. Pokud i vy jste si vybavili novou domácnost, pořiďte si do ní pepřinec. Vyčistí vám vzduch a není jedovatý, takže ho můžete s klidným svědomím dát i do dětského pokoje.

Jaký pepřinec vybrat?

Na světě existuje hned několik odrůd pepřince. A spousta z nich je určená i k pěstování v interiéru. Pokud hledáte závěsnou pokojovku, může se vám zalíbit Peperomia Tettraphylla Hope nebo Paperomie Prostrata, jejíž listy připomínají malé želví krunýřky. Není divu, že se jim mezi pěstiteli přezdívá „želvičky“.

Výraznější rostlinkou je Peperomia Caperata Lilian, která vás okouzlí nejenom zajímavou strukturou listů, ale také bílými květy, které se objevují v letních měsících. Pepřinec není žádný obr, dosahuje výšky zhruba 20 – 30 centimetrů, takže vám nezabere ani moc místa.

Péče podle listů

O pepřinci se říká, že je nenáročný, proto se hodí i pro líné zahradníky či pěstitele začátečníky. Stačí, když mu dáte vzdušný, dobře propustný substrát, stabilní teplotu od 18–20 °C, polostín a občasnou zálivku. Pravdou je, že pepřinec raději zvládne občasný půst, než aby stál celý den ve vodě. Možná byste měli vědět, že typ listů téhle rostlinky předurčuje i její odolnost. Pepřince s tužšími listy dokáží přežít v suché a vytápěné místnosti, zatímco odrůdy s tenčími listy naopak zoufale potřebují vlhkost a občasné rosení. Pokud nestíháte, umístěte je alespoň do kuchyně nebo koupelny, kde bývá větší vlhkost vzduchu.

Zimní režim

Pepřinec v zimě je ještě méně náročný než obvykle. Úplně bohatě mu stačí, když ho zalijete jednou za 2 – 3 týdny. Nejraději má odstátou, nevápenitou vodu. A když mu občas proberete listy a odstraníte ty staré, suché, bude spokojený.

V případě pepřince určitě sledujte i stav jeho listů. Pokud opadávají, rostlinka je podchlazená a potřebuje přesunout na teplejší místo. Pobídkou ke stěhování jsou i blednoucí listy. Zelené odrůdy pepřince (na rozdíl od těch pestrobarevných) nesnáší příliš prudké světlo, když je ho příliš, začnou blednout a dožadovat se klidnějšího prostředí. Pokud jste zaznamenali na rostlince zčernalé listy a stonky, je docela možné, že je přemokřená. Proto pepřinec přesaďte do suchého substrátu.

Pozor na svilušky

Jako každá rostlina, tak i pepřinec, má své nepřátele. Jedním z nich jsou svilušky, které vytvářejí jemné pavučinky na listech. Jakmile na ně narazíte, jednejte rychle a kupte si v zahrádkářských potřebách vhodný postřik.

Související články

Zdroje: www.dmp.cz, www.sazenicka.cz