V létě odstíní pálící slunce, během podzimu zase chrání před chladnějším počasím. Pod pergolou můžete číst, pracovat, vařit a stolovat s rodinou i přáteli nebo se jen oddávat odpočinku při posezení a pohledu do uklidňující zeleně zahrady. Pergola dodá zahradě zcela nový rozměr a je jen na vás, jakým stylem ji pojmete.

Pergola nebo altán?

Než se rozhodnete pro zahradní stavbu v okolí domu, promyslete si, k jakému účelu bude sloužit a kde ji chcete umístit. Samostatně stojící zastřešený altán se hodí spíše do vzdálenějšího koutu zahrady, kde bude tvořit romantické zákoutí určené k odpočinku a relaxaci. Pergolu přiléhající k domu nebo zahradnímu domku tvoří nejčastěji čtyři až šest volně stojících sloupů, nahoře propojených lehkou konstrukcí bez pevného zastřešení. Strop takové pergoly mohou tvořit popínavé rostliny, různé stínící tkaniny, impregnované plachty, rákosové či bambusové rohože. Velmi oblíbené jsou také různé přístřešky, běžně nazývané jako zastřešené pergoly, které mají pevnou konstrukci střechy a poskytnou tak záštitu i v případě horšího počasí.

Pergola ze dřeva i hliníku

Pořizovací ceny pergoly se odvíjí od náročnost jejího zpracování i použitého materiálu. Nejčastěji používaným materiálem je dřevo, oblíbené a cenově dostupné je smrkové dřevo, pro stavbu pergoly je vhodné i dubové či bukové. Na výstavbu pergoly lze použít i kámen, cihly nebo kov. Výhodné jsou například lehké hliníkové konstrukce, které se snadno udržují a mají velmi dlouhou životnost. Zruční kutilové si se stavbou pergoly poradí bez větších problémů a zvládnou ji postavit svépomocí. Pro její realizaci nepotřebujete ani stavební povolení, pokud stavba nepřesáhne zastavěnou plochu 25 m² a výšku 5 m. Jestli se na takový projekt necítíte, zadejte stavbu pergoly profesionální firmě, případně si jistě vyberete z nabídky hobby marketů, kde jsou k dostání pergoly dodávané jako typizované stavebnice.

Další místnost navíc

Zahradní pergoly mohou potěšit různým způsobem a podle zařízení sloužit jako kuchyň, obývací pokoj nebo ložnice. Budete přitom na čerstvém vzduchu, s dokonalým výhledem do přírody, a přesto krytí před ostrým sluncem nebo nepříjemným deštěm. Pod pergolu umístěte třeba pohodlnou lavičku či zahradní křesílka a vytvořte dokonalý relaxační prostor. Okolí pergoly osázejte kvetoucími popínavými rostlinami, ty doplní a rozšíří zahradu a podtrhnou přírodní ráz odpočinkové zóny. Uvnitř pergoly můžete umístit přenosné topeniště, gril nebo zahradní krb a vybudovat si tak venkovní kuchyni. Nainstalovaná topidla a osvětlení umožní pobyt venku i v chladných měsících a prodlouží a zpříjemní dobu vhodnou k užívání pergoly.

Další inspiraci nabízíme na naší nástěnce na Pinterestu: