Perský štít (Strobilanthes dyerianus) je rostlina, která pochází z Barmy. Díky jejímu nádhernému zbarvení listů si získává čím dál tím větší sympatie. V klidu si tuto rostlinu mohou pořídit i ti, kteří mají v domácnosti mazlíčky, jelikož perský štít není toxický. A jak se o perský štít starat? Je to velmi jednoduché!

Půda a zalévání

Zasaďte perský štít do vzdušné půdy s vysokým obsahem organické hmoty a jednou měsíčně pohnojte komplexními minerálními hnojivy. Nemusíte se bát ani častého zalévání. Postačí mu zalít jednou týdně, jelikož nemá rád přelití. Jestliže vám poroste příliš do výšky, stačí seříznout vrcholové části stonku, čímž perský štít dostatečně zmladíte.

Jak na fialové zabarvení

Aby se vám listy perského štítu krásně vybarvily, je důležité ho umístit na plné slunce. Pokud však budete chtít dát rostlinu na jižní parapet, raději ji postavte do polostínu, třeba pod jiné vzrostlé květiny, jinak by totiž mohlo dojít k popálení listů.

Problémy se škůdci? Zřídka.

Perský štít má zřídkakdy problémy s chorobami či škůdci. Když už se tak ale stane, postihnou ho především svilušky, mšice nebo molice. Jestliže je na rostlině zpozorujete, neváhejte, a okamžitě zakročte. Pomohou proti nim vhodné postřiky. V případě přemnožení těchto škůdců může dojít až k zániku celé rostliny, což by vás mohlo velmi mrzet.

Množení řízkováním

Jak odebrat řízky, se můžete podívat ve videu:

Zdroj: Youtube

Jako mnohé rostliny, tak i perský štít se dá rozmnožit z řízků. V tomto případě řízky nejlépe zakořeňují na konci léta nebo počátkem podzimu, ale samozřejmě vám při pokojové teplotě zakoření kdykoliv. Rozmnožením podpoříte i samotnou matečnou rostlinu, která postupem času má tendenci vytvářet nevzhledné dřevnaté stonky. Můžete se rozhodnout i pro vypěstování perského štítu ze semínek, které zakoupíte ve specializovaných obchodech. Po vysetí stačí mírně zavlažovat a uchovávat alespoň při teplotě 12-18 °C.

Perský štít na zahradě

Jestliže pěstujete perský štít jako sezónní letničku, pak vám na podzim uhyne, pokud ji včas nepřesunete do domu. Přes zimní období ji uchovávejte v místnosti s teplotou nad 10 °C.

Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, balkonovekvetiny.cz, bydlimeutulne.cz