Ořešák královský je jedním ze stromů, kterých je v české kotlině nejvíce. A to je dobře, protože nám přináší spoustu výhod.

Jeho jádra jsou bohatá na vitaminy B a E, Omega 3 mastné kyseliny, hořčík, vápník, draslík, měď, mangan a zinek. Proto není divu, že patří mezi superpotraviny. Ale k zahození nejsou ani skořápky od těchto plodů. Podle bylinkářů jsou skořápky zdrojem důležitých minerálů. Řeč je zejména o fosforu, draslíku, zinku, manganu, vápníku, hořčíku a mědi. Proto se i skořápky využívají jako léky proti různým neduhům.

Ořechový čaj proti kašli

Naše babičky z ořechových skořápek například vařívaly čaj, který byl přírodním lékem proti kašli. Zkuste to také a třeba se vám uleví.

Jak na to: Vyberte čisté skořápky (bez tmavých skvrn) a důkladně je propláchněte. Poté je vložte do hrnce, zalijte vodou a ještě přidejte pár plodů šípku a svitek skořice. Směs nechte louhovat přes noc a druhý den jí 15 minut povařte. Hnědý nápoj pak ochuťte lžičkou medu a popíjejte dvakrát denně. Určitě se vám uleví.

Přísada do květináče

Skořápky využijete i v domácnosti, a sice jako hnojivo na pokojovky. Stačí je rozdrtit na kousky a smíchat se zeminou. Vzniklý mulč pak přinese vašim pokojovkám spoustu živin a vitaminů. Pokud chcete, můžete si z nadrcených skořápek vyrobit i drenáž, kterou stačí vložit na dno květináče.

Zásobárna jódu

Jód je důležitý minerál, který některým z nás docela dost chybí. Doplnit ho můžete právě díky skořápkám z vlašských ořechů, ze kterých si uděláte „jodovou kúru“.

Jak na to: Dva a půl šálku čistých skořápek zalijte dvěma šálky vody. Směs vařte 20 minut a poté popíjejte 3 x denně po dobu dvou týdnů.

Proč dávat ořechy psovi do pelíšku?

Pokud máte spoustu nerozlousknutých vlašských ořechů, dejte pár kousků pejskovi do pelechu. Jejich aroma totiž spolehlivě odpuzuje blechy! Oříšky můžou být i určitou variantou hraček, ale jen pro menší rasy, u nichž nehrozí, že je spolknou či vdechnou. Jen musíte dát pozor, aby nebyly nakřáplé nebo prasklé. Zbytečně by tak mohlo dojít k úrazům.

Náš tip: Pokud máte o svého psího kamaráda starost a jednotlivé ořechy mu z bezpečnostních důvodů dávat do pelíšku nechcete, zašijte jich několik do látkového sáčku a umístěte do nebo poblíž pelechu. Na jaře a v létě můžete zkusit také ořechové listí. Je bezpečnější a má stejné repelentní účinky.

Související články

Zdroj: www.idnes.cz, www.ireceptar.cz