Zdroj: Časopis Receptář

Většina aromatických bylin, které jsou odedávna používány jako koření a léčivé rostliny, pochází z oblasti Středozemí a Malé Asie. Potřebují tedy hodně světla a nesnášejí přemokření. Nejvíce se jim daří na jižně orientované straně, co nejblíže u okna – nejlépe přímo na okenním parapetu. Pokud bude polední slunce v létě přes sklo pálit příliš, pomůže roleta. Pro pěstování na balkoně vybereme místo, na které sluneční paprsky dopadají co nejdelší dobu. Bylinky umístěné venku dále potřebují ochranu před větrem.

Stejně jako světlo je důležitý i vhodný substrát a přiměřená zálivka. Bylinkám svědčí zemina výživná, ale lehká a dostatečně propustná – to znamená, že jí voda musí lehce protékat. Použít můžeme běžnou směs pro pokojové rostliny, kterou vylehčíme příměsí písku. Směs by neměla obsahovat rašelinu. Dobré prostředí pro kořeny pomůže vytvořit i několikacentimetrová vrstva drenáže, položená na dně květináče (kamínky, štěrk, hliněné střepy, keramzit).

Vhodným řešením pro dlouhodobější pěstování jsou samozavlažovací truhlíky, které rostlinám poskytují ideální prostředí pro dobrý růst. Nemusíme si lámat hlavu s pravidelným zaléváním a klidně můžeme odjet na dovolenou. Rostliny o sebe pečují samy a my si tak na balkoně snadno vytvoříme opravdový kořenářský ráj.

Bylinkový hrnec

Velmi často se pro osázení využívají i bylinkové hrnce s postranními kapsami. Ty vypadají velmi dekorativně a současně umožňují na malé ploše pěstovat odděleně hned několik druhů. Hrnec osazujeme od spodní části tak, že do každé kapsy postupně vkládáme sazenice a zasypáváme je zeminou. Na horní plochu, která je největší, je dobré dát bylinku, kterou v kuchyni používáme nejčastěji. Lze využít nejen bylinky rychle rostoucí, které můžeme několikrát ročně obměnit, třeba kerblík, roketu setou, řeřichu setou i zahradní, hořčici, bazalku či kopr, ale také víceleté druhy: nejznámější jsou meduňka, šalvěj, tymián, rozmarýn, dobromysl, yzop, levandule, mateřídouška, routa či estragon. Ani libeček nesmí chybět.

Co je dobré vědět?

Pro výsev je ideálním obdobím jaro. Pokud si netroufáme na pěstování ze semen, nechce se nám čekat nebo jsme termín už propásli, koupíme bylinky již předpěstované. Ne však ty ze supermarketu, které jsou určené spíše k okamžité spotřebě, ale ze zahradnictví, trhů a podobných míst s prodejem rostlin.

Kde se jim daří

Voňavým a čerstvým bylinkám se bude dobře dařit na lodžii, balkoně nebo i přímo v kuchyni. Bylinky můžeme pěstovat v jednotlivých květináčích, ale i v truhlících či jiných větších nádobách, kde lze vytvořit rozmanité kombinace. Právě seskupení různých druhů a ozdobných variant bývají nejpůsobivější. Jediným omezením jsou rozdílné nároky některých rostlin – například máta a petržel potřebují více vláhy a méně světla než většina ostatních druhů.

Jestliže máme balkon chladný a málo slunečný, můžeme si koupit miniskleníček. Většinou to ale není potřeba, bylinky nejsou na pěstování náročné.

Každá má své místo

Šalvěj patří na slunce, máta do stínu. Bylinky jako mateřídouška, šalvěj, oregano, rozmarýn či levandule a meduňka mají rády hodně slunce. Stín či polostín je vhodný pro mátu, šťovík, kerblík a libeček.

Výživa

Pořídíme si vhodný a kvalitní substrát s přídavkem rašeliny, který je určen přímo pro bylinky. Zemina pro doma pěstované rostliny by měla být dobře propustná, ale hlavně bohatší na živiny než ta, která se používá na záhonech. Také je nutné dbát na kvalitní hnojiva. Výborně se hodí tekuté kopřivové hnojivo, které je přírodní a podporuje vývoj kořenů.