Lahodné stroužky česneku s typickou vůní a štiplavou chutí obsahují vitaminy A, B a C, vápník, selen, jód a další látky, jež posilují organismus. Proto není česnek pouze kulinářskou ingrediencí, ale především přírodním lékem. Podporuje hojení ran, snižuje krevní tlak, čistí cévy, stimuluje činnost jater a dokonce ničí parazity ve střevech. Mimo jiné si dokáže poradit také s viry, bakteriemi, plísněmi a záněty.

Naklíčený česnek

Naklíčený česnek s výhonky staršími než 5 dní obsahuje až pětkrát více antioxidantů než běžný stroužek. Mohou za to chemické látky s názvem fytoalexiny, které chrání rostlinu před útočícími mikroorganismy a hmyzem. Jeden z formy fytoalexinů, alixín, má výzkumy doložitelné jedinečné biologické efekty. Je antioxidační, antimikrobiální, protirakovinný, omezuje vázání alfatoxinů na DNA molekuly a podporuje růst a přežití neuronů.

Související články

Pěstování česneku

Čerstvou česnekovou nať, kterou můžete použít na chleba s máslem, do polévek, salátů i bramboráků, si lehce vypěstujete doma na parapetu. Potřebovat budete sadbový česnek, půllitrové PET láhve, převařenou a vychladlou vodu, případně misku, aby vám voda nestékala na parapet. Sadbový česnek českých odrůd se doporučuje díky přísným kontrolám zdravotního ústavu. Pokud sadbový česnek neseženete, zkuste se poohlédnout po BIO česneku.

Domácí pěstování česneku - krok za krokem

Nejdříve odřízněte horní část plastové lahve těsně pod hrdlem. Vzniklé ostré okraje uhlaďte pomocí rozpálené žehličky. Poté naplňte láhev vodou až po okraj. Použijte převařenou a vychladlou kohoutkovou vodu nebo, pokud máte možnost, odstátou dešťovou vodu. Palici česneku zbavte vrchních slupek a ztvrdlého stonku. Takto očištěnou ji usaďte na hrdlo lahve tak, aby bylo podpučí zcela ponořené ve vodě. Jednou týdně vodu dolijte. Nejdříve začnou růst malé kořínky, poté začne rašit i palice. Pokud si chcete zkusit vypěstovat vlastní česnek, zasaďte takto naklíčené stroužky do květináče se zeminou.

Zdroj: www.youtube.com, www.sever.rozhlas.cz, www.alternativnimagazin.cz, www.chalupari-zahradkari.cz