Zkušení balkonoví pěstitelé už léta sklízejí rajčata, fazole, lilky, papriky, jahody, borůvky i fíky nebo jejich balkony do daleka září množstvím květin. Jsou úspěšní, protože dodržují určitá pravidla. Která to jsou?

Na čem záleží

Rostliny je třeba pěstovat ve větších a dostatečně hlubokých nádobách a přizpůsobit je konkrétnímu druhu zeleniny. Důležité je, aby měly odvodňovací otvory a stály na miskách, které zachytí odtékající vodu. Misky kontrolujte a přebytečnou vodu vylévejte, zejména po dešti. Nádoby dobře upevněte a zajistěte je tak, aby se nemohly posouvat nebo převrátit. Myslete na to, že počasí nebude vždy ideální a vítr dokáže nadělat hodně škody. Zjistěte si rovněž, jaké zatížení balkon snese. Někdy to lze odhadnout z konstrukce, podle norem by to mělo být 200–400 kg/ m2, problém může být s výrazně staršími balkony vystupujícími z fasády.

Jak postupovat

Květináče naplňte vhodným a kvalitním substrátem, nezapomeňte ani na drenáž – vrstvu štěrku nebo keramzitu na dně nádoby. Odvede přebytečnou vodu, provzdušní kořeny a zabrání, aby uhnívaly, když bude substrát nadměrně vlhký. Substrát nesmí rovněž přeschnout, proto dbejte na dostatečnou zálivku, a to ráno i večer. Také zohledněte nároky jednotlivých druhů zeleniny na světlo a prostor. Na balkon se hodí především odrůdy vyšlechtěné pro tento způsob pěstování. Některé rostliny si můžete vypěstovat ze semen, jistější je ale vsadit na předpěstované sazenice.

Začněte s rajčaty a paprikami

Jak je to se správným výběrem zeleniny? Pokud je balkon slunečný téměř po celý den, pak se nabízejí rajčata. Dopřejte jim dostatek místa a vybírejte z odrůd, které jsou vzrůstem kompaktnější a menší. Pravidelně je přihnojujte, protože jde o druh náročnější na dostatek živin. Pokud zůstane v nádobě místo, můžete je podsadit i jinou zeleninou, ba dokonce i květinami. Ideální je kombinace s ředkvičkami, salátem, špenátem, bazalkou či měsíčkem. Do truhlíku na balkon je například vhodné keříčkové rajče Vilma, protože je velmi nízké a má malé, kulaté a sladké plody, určitě budou chutnat i menším dětem. Výběr odrůd je však daleko širší. Pro letošní rok je třeba velkým hitem rajče Tomfall, jež představuje nový typ s mírně převislým stonkem – do truhlíků a závěsných nádob je přímo ideální, a navíc plodí po celé vegetační období. Zkusit můžete i keříčkové rajče Tumbling Tom Red, což je odrůda převislých třešňových rajčátek speciálně určených právě pro pěstování v nádobách.

Teplomilnými rostlinami jsou i papriky. Pro pěstování platí v zásadě totéž, co pro rajčata. Sazeničky musíte chránit před silným větrem, vyberte proto některou z odrůd nižšího vzrůstu. Nabízejí se chilli papriky, jež vedle užitku balkon i zkrášlí, protože mají výrazně barevné plody. Mohou být kulaté, hruštičkovité, protáhlé nebo oválné, variabilní je rovněž barva. A ta ještě prochází během dozrávání proměnou. Plody totiž nedozrávají najednou, ale postupně, a tak na jednom keříku najdete zelené, oranžové i červené papričky. Existují i kultivary, které jsou ve zralém stavu krásně fialové. Červené papričky se pak mohou postupně sklízet a sušit, jsou velmi pálivé, stačí do pokrmu přidat jen kousek, a hned získá pikantní chuť.

Paprika s názvem Balkonovka je vlastnostmi výjimečná odrůda. Malé kompaktní rostliny mají hodně plodů vynikající chuti a odrůdu lze dobře pěstovat v nádobách i na záhonech ve volné půdě, kde je efektní v kombinaci s různými letničkami jako doplněk květinového záhonu. Je určena širokému okruhu pěstitelů.

Nenáročné ředkvičky

Máte-li strach z náročnosti rostlin a s pěstováním zeleniny teprve začínáte, doporučujeme vsadit na ředkvičky. Rostou rychle, úrodu můžete sklízet již několik týdnů po vysazení. Základem úspěchu je hluboká nádoba, aby kořeny měly potřebné místo, a dostatek závlahy. Celoročně vhodná je třeba poloraná odrůda Lada. Vysévejte ji však velmi řídce, rostliny musí být alespoň 5–7 cm od sebe, aby si v omezeném prostoru vzájemně nekonkurovaly. A protože rychle rostou, můžete je vysévat třeba v týdenních intervalech a mít tak po celý rok čerstvé a křehké ředkvičky.

Rostliny jsou středního až většího vzrůstu, bulvička je kulovitá až mírně ploše kulovitá, temně červená, velká, s bílou jemnou dužinou. Je značně odolná proti vybíhání do květu i při letním pěstování a velmi odolná proti praskání a houbovatění bulviček. Vysévají se již od března, vegetační doba je 33–37 dní.

Něco do polévky

V kuchyni jistě oceníte i čerstvou petrželku. Petržel a rovněž mrkev poroste na balkoně sice pomaleji a možná ne tak bezproblémově jako rajčata, ale určitě stojí za vyzkoušení. Vybírejte odrůdy s kratšími kořeny. A místo klasické mrkve zkuste baby karotku.

Bylinková zahrádka

Čerstvé bylinky nabízené v obchodech s potravinami nejsou nejlevnější. Proto se vyplatí vypěstovat si vlastní v kontejnerech nebo ve větších květináčích. Rozmarýn, bazalka, tymián a šalvěj mohou růst v jednom. Určitě je také vhodné pěstovat mátu. Pro vytrvalé bylinky vybírejte větší květináče a počítejte s tím, že se sazenice časem rozrostou. Bylinky potřebují dostatek světla, ocení tedy slunce, které znásobí jejich vůni. Vypěstovat je ale lze i na balkoně, který je větší část dne ve stínu, musíte však vybrat druhy, kterým méně světla tolik nevadí, například mátu peprnou.

Zdroj: Časopis Receptář