Orchideje jsou bez přehánění královnami českých obýváků. Jsou neokázale půvabné a jednoduché. Na trhu je jich celá řada, takže si můžete pořídit hned několik druhů a vnést do vašeho domova trochu tepla exotiky. Pokud se chystáte s orchidejemi teprve začít a nemáte s ní zkušenosti, anebo patříte k těm, kterým se jejich orchideji zrovna dvakrát nedaří, nevěšte hlavu. Poradíme vám, jak se vyvarovat nejčastějších chyb, které mohou vést až k úhynu rostliny.

Zalévat se musí správně

Každý, kdo se vrhne do pěstování orchidejí, by si měl uvědomit, že orchideje nejsou jako jiné pokojové rostliny. Vyžadují o něco více péče a také se trošku jinak zalévají. A právě v této činnosti se dělá nejvíce chyb a přešlapů.

Orchidej má sice ráda vlhkost, ale neznamená to, že miluje přelití a zbytečné převlhčení. Spíše jí vyhovuje vlhko v jejím okolí. Proto ho této krásce dopřejte a nenechte ji stát nikde, kde je suchý vzduch. K zalévání přistupujte trochu jinak než u ostatních pokojových rostlin. Orchidejím totiž stačí, když se napijí. Vyloženě nesnášejí, když se doslova topí v nadbytečné vodě nebo když dokonce ve vodě stojí. Dají vám to docela brzy najevo tím, že začnou uhnívat. V ideálním případě je zalijte, ale po pár minutách zbylou vodu vylijte. Také se můžete řídit vzhledem rostliny, ona vám sama napoví. Jestliže se na spodních listech začnou objevovat rýhy, je čas na zálivku.

Zálivka puštěná přímo z vodovodního kohoutku? Nikdy!

Tvrdá voda je pro orchideje doslova zabijákem. Daleko lépe uděláte, když si necháte vodu alespoň čtyřiadvacet hodin odležet. Voda se tak temperuje a značná část chloru, stejně jako dalších nežádoucích chemických sloučenin, z ní samovolně vyprchá.

Orchidej je sice tropická rostlina, ale přímé slunce nemiluje

Chcete, aby vám orchidej krásně prospívala? Pak ji nadbytečně nevystavuje přímému slunci. Slunné stanoviště má sice v oblibě, přespříliš prudkého slunce jí však škodí. Ideální bude, když ji umístíte na místo, kde je dost světla, ale kam na ni nedosáhnou přímé sluneční paprsky po celý den. Předejdete tak spálení listů a brzkému uvadnutí rostliny.

Dopřejte orchidejím dostatek vzduchu

Další častá chyba, kterou orchideje trpí, je špatný přísun vzduchu. V takovém případě jim začnou ochabovat listy a kořeny se postupně derou z květináče na povrch. Na toto si dejte pozor hlavně v případě, že pěstujete orchideje rodu Phalaenopsis nebo Dendrobium. Abyste se vyčnívajících vzdušných kořenů vyvarovali, zasaďte orchidej do vhodného substrátu, který je dokonale propustný a kterým hezky proudí vzduch. Ideální jsou speciální substráty smíchané přímo pro orchideje. Ty přesně splňují jejich specifické potřeby.

Průvan je doslova zabiják

Orchideje nesnáší průvan. Sice ke svému spokojenému životu potřebují dostatek vzduchu, ale orchidej je teplomilná rostlina, kterou může zabít už jen to, že v zimě v její blízkosti otevřete okno. V létě buďte obezřetní na foukání větráků, a to ať už ty stojací, anebo třeba i větráčky počítačů. Prostě žádné prudké proudění vzduchu.

Orchidej nesnáší prudké změny, na protest shazuje poupata

Jestliže vám usychají poupata před vykvetením, nejčastěji je na vině přemístění rostliny na jiné místo. S každou změnou se totiž orchidej dost těžko vyrovnává a v době rašení poupat potřebuje velké množství energie. Když ji nemá, logicky poupata shodí, aby mohla dále růst. Někdy může být příčinou i nedostatek světla. Vhodná teplota pro tuto květinu se pohybuje od 22 °C do 26 °C. Pozor si dejte i na blízkost zralého ovoce, které uvolňuje etylen, jenž urychlí kvetení, a poupata tak mohou předčasně opadat.

Zdroje: www.balconygardenweb.com,www.justaddiceorchids.com,www.flowerworksmqt.com