Co způsobuje vznik plísní?

Důvodem vzniku a existence plísní bývá nadměrná vlhkost. Jestliže chcete ve vašem bytě plíseň zlikvidovat, je nutné zjistit, kde je její příčina a co ji způsobuje. Nejvíce se plíseň vyskytuje samozřejmě v koupelnách a v blízkosti oken, kde je koncentrace vodních par nejvyšší. Ale neznamená to, že se plíseň nemůže objevit i na jiných místech. Často ji lze najít i na silikonových těsněních, ve spárách mezi dlaždicemi či v kuchyni, chodbě nebo předsíni.

Kde se nadbytečná vlhkost bere

Problémem číslo jedna je špatné větrání. Jakmile v místnosti neproudí dostatečně vzduch, vlhkost se nemůže dostat pryč a je živnou půdou pro vznik plísní. Další příčinou mohou být stěny. Když je dům zateplen neprodyšnými materiály, tak vlhkost zůstává uvnitř. Dalším důvodem, který se často objevuje u starých budov, je špatný technický stav. Nástrahami je pak nejen zatékání, ale i špatná izolace nebo tepelné mosty.

Zdravotní rizika

Plísně při svém růstu produkují těkavé organické látky. Některé z nich člověk vnímá jako plísňový zápach. Tyto látky mohou poškozovat sliznice dýchacích cest, dráždí oči, sliznice v nose a krku, způsobují bolesti hlavy a podráždění pokožky.

Ocet funguje skvěle i na plísně

Ocet je známý jako všestranný a účinný čisticí prostředek pro domácnost, který funguje na mnoho věcí. Pomůže nejen od všelijakých skvrn a zápachů, ale bezvadně funguje právě i na plíseň. Tato kuchyňská přísada dokáže zlikvidovat až 82 % druhů plísní, včetně té černé. Nemusíte se bát ani jeho typického zápachu, ten brzy odezní.

Vyrobte si postřik z bílého octa

Nalijte neředěný bílý ocet do rozprašovače na vodu. Následně aplikujte na místa, na nichž se objevila plíseň a nechte účinkovat zhruba hodinu. Poté postižené místo vydrhněte kartáčem a na závěr jej otřete čistou mýdlovou vodou. Nechte vše řádně vyschnout, aby se zabránilo opakujícímu se vzniku růstu plísně. Je dobré při aplikaci používat ochranné rukavice a brýle, protože spory plísně mohou snadno způsobit podráždění oční sliznice, dýchacích cest i pokožky. Kdyby pro vás byl následný zápach octa neúnosný, nastříkejte v místnosti váš oblíbený vonný osvěžovač vzduchu nebo zapalte vonnou svíčku.

I jedlá soda je dobrý bojovník

Velkým pomocníkem v boji s plísní je také jedlá soda. Smíchejte sodu společně s vodou v poměru 1:1 a vytvořte z ní hustou pastu, kterou naneste na postižená místa plísní. Nechte ji působit, dokud nezaschne, a následně pokračujte jako u použití octového postřiku. Sodu můžete používat i jako bezvadnou prevenci. Postačí smíchat 1 až 2 kávové lžičky sody s 2 sklenicemi vody a nastříkat tuto směs na problematická místa.

Zdroje: www.express.co.uk, www.veselebydleni.cz, www.wikihow.cz