Ještě než začnete plíseň odstraňovat nejrůznějšími přípravky, položte si otázku proč se vlastně plíseň v koupelně objevuje. Může to být třeba tím, že se vedle vašeho domu něco změnilo. Vyrostl zde nový objekt, který zabraňuje slunci, aby jeho paprsky dopadaly na váš dům a tím pádem se vlhkost zvýšila? Pokud je tomu tak, určitě byste měli chybějící teplo nahradit tím, že začnete více topit, důležité je také proudění vzduchu, určitě častěji větrejte. Problém může být i jinde, třeba problémy s veřejnou kanalizací, problém s vodovodním potrubím či izolací, zatékající voda poničenou střechou apod. Pokud je všechno vně domu v pořádku, je nutné hledat příčinu uvnitř.

Vyměňte jádro

Začněte větrat a topit, zkontrolujte také, zda větrání v koupelně funguje, zejména v případě bytů, kde jsou pouze větrací mřížky. Ty mohou být neprůchodné, zanesené prachem a nečistotami. Určitě nechávejte dveře od koupelny otevřené co nejčastěji. Bydlíte v paneláku s původním umakartovým jádrem? Tento materiál může být příčinou vašich potíží, rozhodně uvažujte o rekonstrukci.

Oškrabání a dezinfekce

Zabránili jste všem možným vnějším příčinám? Na řadu přichází odstranit viditelné černé flíčky plísně. Nejčastěji se objevuje v koutech obkladů i ve spárách. Jak postupovat?

  • Místa postižená plísní nejprve dobře navlhčete, jen tak půjde plíseň lépe seškrábnout. To však udělejte velmi opatrně, abyste nepoškodili spárovací hmotu. Pokračujte s oškrabáváním tak dlouho, dokud budou viditelné černé flíčky. Poté nechte vše dobře vyschnout.
  • Odpad - oškrabanou plíseň vyhoďte rovnou do venkovní popelnice nebo kontejneru.
  • Následně místa ošetřete silným neředěným desinfekčním prostředkem, ideálně je nastříkejte ze vzdálenosti asi 10 cm a nechte zaschnout.

Nové spáry

Plíseň se v menší míře objevila na ošetřených místech znovu? Výše uvedený postup zopakujte. V případě, že plíseň máte i na zdech, stěny desinfikujte a nově vymalujte. Přemýšlejte i o novém štuku. Před plísní ochrání i cementové spáry, sanitární silikon či silikonový tmel. Objevila se vám plíseň na silikonovém spárování a plíseň nejde odstranit? Odstraňte materíl a nahraďte jej novým. Prostor sprchy po sprchování vždy dobře vymyjte ledovou vodou, jen tak z ní nejlépe dostanete zbytky sprchových gelů, šamponů a mýdla.

Zdroje: www.jaktak.cz, www.ceskestavby.cz