Neustálé vlhko při praní prádla…v tomto případě slouží pračka přímo jako magnet na plíseň. Občas prádlo v pračce nějakou tu hodinku zapomeneme, což růst plísně ještě dostatečně podpoří v činnosti. Na první pohled ji možná nezahlédnete, ale omrkněte skrytá místa pračky! Patří do nich zejména gumové těsnění nebo přihrádka dávkovače pracího prostředku.

Plíseň může být i skrytá, zvláště při praní na nízké teploty, a vy na první pohled nemusíte poznat vůbec nic. Každopádně na to přijdete pomocí svého nosu. Prádlo jednoduše začne zasmrádat, můžou se objevit i zhoršené projevy alergie na plísně, pokud na ni někdo z rodiny trpí.

Co na plíseň funguje

Návodů jak vyčistit pračku je mnoho. Někdo využívá sílu octa, kterému se budeme věnovat i my, protože se to možná nezdá, ale ocet je na čištění pračky přeborník. Bílý ocet skvěle dezinfikuje a odstraňuje i již mnohokrát zmiňované plísně. Můžete s ním uklidit téměř celou domácnost.

Pro začátek si pečlivě omyjte gumové těsnění pračky. Nachystejte si zabijácký roztok (pro plísně samozřejmě) smícháním kyseliny citronové, bělidla a teplé vody (1:1:1). Namočte do roztoku hadr a začněte drhnout těsnění. Jestliže jste na pračku dlouho nesáhli, může se stát, že se plíseň a nečistoty jen tak gumy nepustí. V tom případě vydatně namočte hadr do roztoku a vložte ho do gumového těsnění na cca 30 minut. Mezitím vyhrabejte v zásuvkách starý kartáček na zuby, kterým po požadované době těsnění dočistíte. Tak to bychom měli první krok.

Hadr hoďte do pračky a pusťte program s vysokou teplotou.

Dalším krokem bude skoro to samé, s tím rozdílem, že vlijete do zásobníku na prášek jeden hrnek octa a druhý šoupnete rovnou do bubnu pračky. Jestli nechcete, aby pračka jela naprázdno, dejte do ní například pár utěrek nebo ručníků.

Nakonec nás čeká ještě očista zásobníku a dvířek z vnitřní strany. Oboje se čistí roztokem octa a vody (1:1). Nezapomeňte očistit i prostor, odkud jste vyndali zásobník. K tomu se vám bude hodit opět starý kartáček na zuby.

Předcházení plísní

  • nechávejte pootevřená dvířka, aby se do bubnu dostával vzduch
  • nenechávejte doprané prádlo v pračce zbytečně dlouho
  • alespoň jedenkrát měsíčně prožeňte v pračce ocet (2 hrnky) při programu, který disponuje vysokou teplotou
  • povytáhnutý nechávejte i zásobník na prací prostředek
  • pravidelně také otírejte naředěným octem gumové těsnění i zásobník na prací prostředek
  • gumové těsnění byste měli osušit po každém praní, ale tento úkon dělá pouze malé množství lidí

Zdroje: www.living.cz, bydlimeutulne.cz, prosvet.cz