Zdroje: living.iprima.cz, www.magazinzahrada.cz

Osázejte truhlíky, koše a další nádoby

Podzimní výzdobu oken a vchodu domu můžete pojmout všelijak. Minimalistická dýně nebo lucerna někdy udělá větší parádu než skomírající chryzantémy v přelitém truhlíku. Podzim je často spjatý s odstíny oranžové, ale také starorůžové a fialkové. Je jen na vás, jaké kombinace květin se vám líbí.

Nezapomeňte, že je pěkné, když se barvy propojí i s domem a jeho okolím. Použité materiály by měly souviset se stylem domu a předzahrádky. A nebojte se použít různé tvary a struktury. I podzimní výzdoba může být velmi pestrá. Zda se hodí zrovna vám, je vždy otázkou, proto si můžete osázet pěkné truhlíky a koše docela sami. Nechejte se inspirovat.

Podívejte se na toto krátké video. Možná se vám nebude zamlouvat výběr barev a textur, ale je to rozhodně ukázka toho, co všechno se dá použít a že záleží jen na vaší fantazii. Podzimní možnosti jsou pestré a na výběr máte z mnoha květin i doplňků.

Zdroj: Youtube

Které rostliny jsou ty pravé do podzimních truhlíků?

Vybírejte podle barvy i struktury!

Vřesy a vřesovce jsou jasnými stálicemi podzimních truhlíků. Kvetou jemnými kvítky od bílé, přes růžovou, nachovou, až po purpurovou. Vřesy a vřesovce jsou také na první pohled rozpoznatelné podle svých špičatých větviček. Výborně se hodí k sesazení k dalším rostlinám, ale i prostý květináč s různobarevnými vřesy či vřesovci je krásný na pohled. Také na nádobě záleží. K podzimu se hodí keramika, košíky, ale také pytle nebo staré nádobí.

K vřesovitým patří také pernettye, která se letos jistě objeví znova. Má nádherné drobné plody, které mají podobné barvy jako květy vřesů. Přecházejí od bílé po růžovou až fialkovou a jsou skutečně nesmírně zdobné. Drobné keříky jsou nádherné sesazené s dalšími podzimními kráskami a díky plodům jsou opravu nepřehlédnutelné.
Ze stejného důvodu se používají také nízké libavky, které jsou až do adventu plné krásných rudých či bílých bobulek.

Chryzantémy dokáží vytvořit nádherné koule květů, které opravdu dlouho vydrží a vypadají nádherně především za špatného počasí. Někdo je stále považuje za hrobové kvítí, protože pro svoji výdrž se dávaly právě na hřbitovy, ale je to škoda. Máte-li možnost chryzantémy zakomponovat do dekorace vchodu, určitě to udělejte. I jako solitér jsou chryzantémy jedinečné. Často jsou v odstínech oranžové, žluté a cihlově červené, proto ladí s oranžovými dýněmi nebo suchými plody mochyně.

Do podzimních truhlíků se hodí také macešky čili violky. Jsou to květiny, které milují chlad a nabízejí spoustu barevných variant. Kvetou velmi dlouho a ani mrazíky nebo sníh je nerozhází. Co jim vadí víc, je přímé slunce. Pokuste se je umístit tak, aby netrpěly. Pokud se nehodí k sesazení, nechejte je v samostatném květináči v pozadí, kde budou mírně zastíněny dalšími květinami.

K rostlinám, kterým svědčí chlad a krásně kvetou, patří také bramboříky. V podzimní výzdobě si je můžete dovolit a opravdu stojí za to použít je k sesazení. Jejich květy jsou nezaměnitelné. Stejně jako macešky, ani bramboříky se nehodí vystavit na okno jen tak, vadí jim totiž vítr a voda na list.

Truhlíky osvěží stříbrná

Rozbijte jednotvárnost stříbrnými lístky. Takové jemné lístečky šedobílé barvy nabízí například cizokrajný drátovec čili krásnohlávek. I když je na první pohled patrné, proč se mu říká drátovec, je to rostlina spíš něžná, krásná a do sytě kvetoucí podzimní výsadby se báječně hodí. Připomíná trochu jinovatku a přicházející chladné dny. Je to květina nenáročná, které vyhovuje propustná půda, slunce a jen mírná zálivka.

Stříbrnými listy vás potěší i starček nebo šalvěj. Starček má několik variant, takže si můžete vybrat mezi robustními plnými listy, ale také jemnými vykrajovanými lístky. I starček potřebuje dost světla a propustnou půdu.

K podzimu patří také bylinky nebo zelenina

Také šalvěj má nádech stříbřitých listů a není důvod ji nepoužít, tak jako ostatní trvalé bylinky. Pozor si dejte jen na vyloženě teplomilný rozmarýn nebo bazalku. Mateřídouška, tymián a šalvěj se na podzimní okna určitě hodí a můžete najít i varianty se zdobnějšími lístky.

V podzimní výzdobě můžete také narazit na barevné zelí, které je docela vtipným doplňkem aranžmá.

Související články