Nejen učení Feng-šuej, ale také učitelé či zdravotníci dávají důraz na čerstvost vzduchu v prostorech. Asi každý si vzpomene, jak si učitelé stěžovali na vydýchaný vzduch a ospalou náladu ve třídě „léčili" otevřením oken. Feng-šuej však doporučuje zvolit vhodné pokojové rostliny. Takové, které mají nejen svěží zelenou barvu a ideální tvar, ale i pomohou pročistit vzduch v místnosti.

Vhodné rostliny

Tyto živé rostliny posilují energii elementu dřeva. Přinášejí tak vitální energii růstu a akce do vašeho prostoru a mohou navozovat soucit, laskavost a flexibilitu. Rostliny by měly být především zdravé s měkkými zaoblenými listy.

1) Palma horská

Podle profesionální konzultantky Feng-šuej Ludmily Djemel odstraňuje chamaedorea sličná (Chamaedorea elegans), známá jako horská palma, z prostoru benzen, trichlóretylén i formaldehyd a přináší pocit klidu a dovolenkovou atmosféru. (Zdroj: fengshuiporadenstvi.cz)

2) Fíkus

Oblíbený stromeček mnoha domácností odstraňuje většinu znečišťujících látek. Je vhodný i do polostínu.

3) Tchynin jazyk

Tato rostlina je doporučována pro začínající pěstitele pokojových rostlin. I když se její listy zdají být ostré a agresivní, mají mít ochranný účinek.

4) Tlustice

Tato sukulentní krasavice je označována jako „rostlina peněz". Má totiž mnoho malých zaoblených listů, které jí propůjčují měkký a svěží vzhled.

5) Bambus štěstí

Tato nenáročná rostlina představuje prosperitu, přizpůsobivost a podporuje pozitivní vztahy. Při použití ve Feng-šuej má počet stonků symbolický význam. Dva stonky mají vyživovat oblast vašeho života spojenou s láskou a tři stonky podporují štěstí.

Nebezpečné rostliny

Ve Feng-šuej existuje koncept sha-qi neboli ostré energie. Je to útočící energie, která se odráží od ostrých předmětů přímo do vašeho těla a zbavuje vás osobní energie. Nejlepší je tedy vyhnout se špičatým a ostrým rostlinám jako jsou např. kaktusy. Umírající a opomíjená rostlina může dále kultivovat odčerpávání energie. Pokud vidíte, že nějaký list skomírá, ihned ho odstraňte.

Rostliny a Bagua

Jednoduchým způsobem jak zjistit, kde mají být rostliny v prostoru umístěné, aby podporovaly Feng-šuej, je mapa Bagua. Každá oblast je spojena s aspektem vašeho života a směřuje na danou světovou stranu. Pokud například chcete posílit bohatství, umístěte rostlinu sloupcovitého tvaru na jihovýchod. Pokud bude rostlina prosperovat, může přinést finanční prosperitu i rodině. (Zdroj: www.thespruce.com)