Pokojové rostliny tvoří nedílnou součást našich domovů. Jsou nejen poutavou dekorací, ale i účinnými čističkami vzduchu. Z mnoha druhů si vyberou jak milovníci půvabně kvetoucích pokojových rostlin, tak ti, kdo dávají přednost stálezeleným nekvetoucím rostlinám. Mnohé z rostlin si můžeme sami jednoduše namnožit anebo pěstovat v hydroponii, pokud jsme třeba na některé složky zeminy alergičtí. Najde se dostatek druhů i pro ty pěstitele, kteří nemají příliš času ani znalostí o péči a potřebují tedy některé z nenáročných pokojovek. Pro snadnější orientaci mezi vhodnými rostlinami nabízíme jejich rozdělení podle různých kritérií. Pochopitelně, že některé z rostlin se objevují hned v několika skupinách. Nechybí ani bohatá fotogalerie, která vám poznávání pokojových rostlin usnadní.

Efektní jsou jen zdravé rostliny

To, jakými rostlinami vyzdobíme svůj byt, záleží nejen na našem vkusu a oblibě některých druhů, ale také na tom, jaký prostor náš byt květinám nabídne, a to včetně světelných a teplotních podmínek. Většina rostlin miluje světlo, budou tedy potřebovat blízkost okna. Seskupení rostlin v jedné velké nádobě nebo naopak v několika malých vypadá dobře ve velké místnosti. Do menších pokojů jsou vhodnější menší rostliny anebo nižší počet rostlin. O rostliny bychom měli správně pečovat, aby vypadaly opravdu dekorativně, ale k dobrému estetickému dojmu přispívá i obal na květináč, stojan, nebo nábytek, na který jsme rostlinu umístili.

Zkušenější pěstitelé se mohou pustit do pěstování luxusních pokojových rostlin, ty totiž často vyžadují zvláštní péči. Mezi takové řadíme například medinilu nebo některé druhy orchidejí. Naopak děti a začínající pěstitele možná osloví možnost vypěstovat si vlastní rostlinu z pecky. Začít můžete s pěstováním mandarinek nebo dalších citrusů, případně datlové palmy nebo avokáda. Máme-li k tomu vhodné prostory, je dobré mnohé druhy rostlin také letnit.

Nenáročné pokojové rostliny

Pro ty, kdo nemohou věnovat péči o rostliny mnoho času, nebo nejsou příliš často doma, jsou vhodné pokojovky nenáročné na péči i na zálivku. Patří k nim především následující druhy: zamiokulkas, fikus benjamín, dracéna, banánovník (Musa), kaktusy (Cactaceae), kalatea (Calathea), potos, lopatkovec (Spathiphyllum), můrovec (Phalaenopsis), molice (Plectranthus argentatus), aloe pravá (Aloe vera), tlustice, juka (Yucca), tenura (známá jako tchýnin jazyk).

Kvetoucí pokojové rostliny

Co by to bylo za květiny, kdyby nás neokouzlovaly krásnými květy v těch nejrůznějších barvách a velikostech. Ti, kdo milují kvetoucí pokojové rostliny a jejich vůně nebo pyl jim nedělá žádné potíže, mohou pěstovat celou řadu okouzlujících pokojových rostlin. Vyjmenovat všechny není v možnostech tohoto článku, proto alespoň představíme ty nejoblíbenější a nejčastěji pěstované: gloxínie (Sinningia speciosa), jonátka, známa jako africká fialka (Saintpaulia ionantha), brambořík (Cycylamen), begónie, klívie, lopatkovec (Spathiphyllum), kolopejka (Kalanchoe), tenura, tořivka (Streptocarpus), vánoční kaktus (Schlumbergera), velikonoční kaktus (Rhisalidopsis), podslunečník (Abutilon), můrovec (Phalaenopsis), vrísea (Vriesea), guzmánie (Guzmania), echmea (Aechmea), toulitka (Anthurium), gerbera (Gerbera), pokojová azalka (Rhododendron simsii), tupoušek pyšný (Medinilla magnifica), blahokeř (Clerodendrum), rděnka (Eschynanthus), afelandra (Aphelandra), myrta (Myrthus), jasmín arabský (Jasmimnum sambac), gardénie jasmínokvětá (Gardenia jasminoides), kamélie japonská (Camellia japonica), věncovec květnatý (Stephanotis floribunda). Z některých druhů kvetoucích rostlin si můžeme vytvořit doslova celou sbírku, nabízejí totiž obrovské množství kultivarů, např. africké fialky, kalanchoe, vánoční kaktus, africká kopřiva, orchideje, sukulenty, pepřince.

Nekvetoucí pokojové rostliny

Mezi nekvetoucí rostliny řadíme i takové typy, u nichž sice ke kvetení dochází, ale květy květy nejsou příliš zajímavé, nebo se dokonce odstraňují. Hlavním důvodem, proč se takové rostliny v našich interiérech objevují, je krása jejich listů - a to ať z pohledu tvarů, tak i z pohledu barevnosti. Patří k nim následující druhy: alokázie (Alocasia), arálie (Fatsia japonica), aloe vera (Aloe), aukuba japonská (Aucuba japonica), sloní noha (Beaucarnea recurvata), Callisia (Callisia repens), chamedorea známá jako horská palma (Chamaedorea elegans), žumen (Cissus), šáchor (Cyperus), mramornatka (Dieffenbachie), kordyline (Cordyline), fikus droboučký (Ficus pumila), fitonie (Fittonia), hawortie (Haworthia), úžovník (Caladium Hortulanum), kalatea (Calathea), ktenante (Ctenanthe oppenheimiana), kořenokvětka (Aspidistra), křídelnice (Pteris cretica), kroton (Codieum variegatum pictum), kryptantus (Cryptanthus), ledviník (Nephrolepis exaltata), maranta (Marantha), monstera (Monstera deliciosa), netík (Adiantum), pachira (Pachira), parožnatka (Platycerium), pilea (Pilea), poděnka (Tradescantia), potos (Scindapsus), protažitka (Gynura), sleziník (Asplenium scolopendrium), stromante (Stromanthe), syngonium (Syngonium), šeflera (Schefflera), žumara (Chamaerops humilis).

Převislé a popínavé pokojové rostliny

Převislé rostliny se skvěle vyjímají zavěšené u stropu v patřičných nádobách anebo také na vyšších poličkách, odkud jejich olistěné stonky volně splývají dolů a v některých případech nám tak ukazují zblízka i své květy. V posledních letech jsou velmi vítanou změnou v interiérech takzvané kokedamy. Jedná se o jakési přírodní květináče ve tvaru koule, obalené mechem a vyplněné zeminou s dostatečnou zásobou živin na delší období, v níž jsou uložené kořeny vhodných rostlin.

Pro popínavé rostliny se skvěle hodí také nejrůznější drátěné konstrukce a podpůrné žebříčky, okolo kterých můžeme nově narůstající části rostlin ovíjet. Rostliny, které se dají pěstovat jako převislé nebo popínavé: zelenec, ledviník, svícník (Ceropegia woodii), břečťan (Hedera helix), Ficus pumila, voskovka masitá (Hoya carnosa), potos (Scindapsus), Fatshedera, mučenka (Passiflora), filodendron (Philodendron scandens), parožnatka (Platycerium), žumen (Cissus), starček (Senecio rowleyanus), echynantus (Aeschynanthus), kolumnea (Columnea), helxine (Soleirolia soleirolii), stefanotis (Stephanotis floribunda), poděnka (Tradescasntia), pepřinec (Peperomia rotundifolia).

Sukulentní pokojové rostliny

Označení sukulentní rostliny získaly podle latinského označení slova šťáva – succus. Právě tento druh rostlin dokáže v pletivech svých stonků a listů nahromadit velké množství vody. Tato schopnost rostlin se nazývá sukulence. K rostlinám s touto schopností řadíme následující pokojovky: dužnatka (Echeveria), holandská křídla (Gasteria), smrdutka (Carrion), tlustice (Crassula), pryšec (Euphorbia tirucalli), kolopejka, peruánský sukulentní pepřinec (Peperomia ferreyrae a Peperomia obtusifolia), jihoafrická haworcia (Haworthia), ripsalis (Rhipsalis), opuncie větevnatá (Austrocylindropuntia subulata), aloe, ledebouria (Scilla), voskovka (Hoya). Kvetoucí kameny (Lithops) potřebují písčitý dobře propustný substrát. V říjnu je nutné přerušit až do jara jejich zálivku.

Palmy jako pokojové rostliny

Nejen v domácnostech, ale často právě ve veřejných budovách a prostorných interiérech, nebo na schodištích se objevují vzurůstné rostlin, k nimž patří také palmy. Rozhodně nelze zobecňovat, že palmy patří výhradně do tropů a exotických oblastí.

Mnohé z palem se dají pěstovat velmi úspěšně i v našich podmínkách. Patří k nim například: palma vznešená (Ravenea rivularis), butia hlavatá (Butia capitata), datlovník kanárský (Phoenix canariensis), datlovník obecný (Phoenix dactylifera), erythea jedlá (Erythea edulis), howea belmoreova (Howea belmoreana), chamaedorea podlouhlolistá (Chamaedorea oblongata), chamaedorea sličná (Chamaedorea elegans), jubea chilská (Jubaea chilensis), karyota žáhavá (Caryota urens), karyota jemná (Caryota mitis), kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera), livistona australská (Livistona australis), rhapis prutnatý (Rhapis excelsa), veitchia (Veitchia merrillii), washingtonie vláknitá (Washingtonia filifera), žumara nízká (Chamaerops humilis).

Masožravé pokojové rostliny

Velké oblibě se pro svůj netradiční vzhled i chování, dá-li se to tak říci, těší masožravé pokojovky. Oblibu si získaly nejen u celé řady dospělých, ale také u mnoha dětí, které se baví jejich pozorováním i pěstováním. Patří mezi ně: láčkovka (Nepenthes), mucholapka (Dionae muscipula), rosnatka (Drosera), špirlice (Sarracenia), darlingtonie (Darlingtonia californica).

Pokojové rostliny, které se snadno rozmnožují

Nemáte-li pokojových rostlin dostatek, anebo vám některé uhynuly, protože jim například nevyhovuje plynový sporák, teplotní podmínky v bytě, nebo orientace okna, na které jste je umístili, nahraďte je rostlinami, které se snadno množí, a včas si díky nim pořiďte rostliny navíc. Nejlepší je metoda řízkování. Mnohdy stačí oddělit od rostliny jeden jediný list a vysadit jej do množitelského substrátu. Takové vám jistě rádi nabídnou i přátelé. Jsou to hlavně: zelenec (Chlorophytum comosum), řemenatka (Clivia), šáchor (Cyperus), gumovník (Synadenium), africká fialka (Saintpaulia ionantha), tlustice (Crassula), gloxinie, begónie (Begonia), kolopejka vděčná (Kalanchoe blossfeldiana), potos, tenura, zamiokulkas (Zamioculcas zamiifolia), ibišek (Hibiscus), aloe vera. Pro množení pomocí řízků vždy dodržujte orientaci části rostliny, abyste do substrátu vysadili spodní část řízku.

Pokojové rostliny vhodné do paneláku

Suchý vzduch a vysoké teploty, to jsou dvě zásadní veličiny, které nejvíce ovlivňují pěstování pokojových rostlin v bytech panelových domů. Tlustoslupka latnatá nazývaná též pomerančový jasmín (Murraya paniculata). Jedná se o rostlinu tropických lesů. Má velmi vonné květy, které se na rostlině objevují při teplotách mezi 20 až 25 °C. Vyhovují jí vysoké teploty a nevadí jí ani ústřední topení. Pryšec zářivý nebo také trnopryšec (Euphorbia milii) je další vděčnou pokojovou rostlinou, která zvládne prostředí panelových bytů. Daří se mu nejvíce na jižně orientovaném okenním parapetu. Není náročný na zálivku, a tak se doporučuje nechat jeho kořenový bal mezi zálivkami proschnout. Zelenec, syngonium (Syngonium), lopatkovec, kolopejka, tlustice a potos vám jistě také vydrží v podmínkách panelových bytů. Jedná se totiž o nenáročné pokojové rostliny.

Pokojové rostliny, které čistí vzduch

Nephrolepis, palma Areca, anturie, aloe vera, lopatkovec (Spathiphyllum), zelenec, palma datlová, eukalyptus, filodendron, vánoční hvězda - pryšec, s žádnou z těchto rostlin nepochybíte, pokud si ji pořídíte, aby vám čistily vzduch v interiéru. Ovšem na výběr máte i z těch kvetoucích. Například gerbery, které mají velmi půvabné květy, mohou zbavit váš interiér hned několika škodlivin, a to acetonu, formaldehydu, benzenu a trichloretylenu.

Mezi nejvýkonnější zelené čističky vzduchu patří: zelenec (Chlorophytum), chryzantéma (Chrysanthemum), filodendron (Philodendron), fíkus malolistý (Ficus benjamina), potos čili šplhavice (Epipremnum, Scindapsus), voděnka (Tradescantia), monstera skvostná (Monstera deliciosa), pokojové kapradiny, zvláště ledviník (Nephrolepis), tenura čili tchýnin jazyk (Sansevieria), šeflera (Schefflera), lopatkovec (Spathiphyllum), chamaedorea sličná (Chamaedorea elegans), datlovník Roebelenův (Phoenix roebelenii), toulitka (Anthurium), kořenokvětka zvaná také domácí štěstí (Aspidistra), dračinec (Dracaena), palmenka nízká (Rhapis), aglaonema (Aglaonema), břečťan (Hedera), pokojový cypřišek 'Lemon'(Cupressus macrocarpa 'Lemon').

Rostliny vhodné do domácností, kde se kouří a vaří na plynových spotřebičích

Do exhalacemi prosycených domácností jsou doporučovány hlavně zelence. Jsou natolik nenáročné, že jim nevadí nejen znečištěný vzduch, ale ani střídání teplot. A tomu se nevyhnete, když chcete pravidelně větrat. Hodí se sem také elegantní palmy druhu Chamaedorea, stejně tak jako odolný lopatkovec (Spathiphylum). Přírodním filtrem na xylen a amoniak jsou pokojové břečťany anturie, palmy datlové, dracény, ledviníky a tenury. Stejná skupina pokojových rostlin si velmi dobře poradí i se škodlivým trichloretylenem. K filtraci vzduchu obsahujícího formaldehyd využijte fíkusy, zelence, břečťany, tenury, filodendrony, ledviníky, vánoční hvězdy a potosy. Filtrační systém kamélií je natolik dokonalý, že si poradí dokonce i s těžkými kovy, jako je například olovo a rtuť.

Umístění pokojových rostlin dle orientace (S, J, V, Z)

Na severní straně můžeme bez obav pěstovat chladnomilné rostlinné otužilce, které snesou hluboký stín. Na severní straně sluneční paprsky do interiérů takřka neproniknou, dopadá sem pouze slabé rozptýlené světlo. Na severní straně se bude dobře dařit kapradinám, kořenokvětce, asparágusu (Asparagus), klívii, střevíčku pantoflíčku (Calceolaria) i hortenzii (Hydrangea). Okno, i když je čisté a umyté, propouští jen asi polovinu světla a je-li okno znečištěné, množství světla se ještě zmenšuje.

Na jižní straně mohou být umístěny například sukulentní rostliny: kaktusy, fíkusy – zvláště pak pestrolisté kultivary, krotony (Croton), marhaník granátový (Punica granatum), oleandr obecný (Nerium oleander), pelargonie (Pelargonium), ibišky (Hibiscus) a další světlomilné květiny. Během letního úpalu však jižní strana představuje pro rostliny nebezpečí v podobě vyschnutí balu anebo dokonce spálení listů některých rostlin. A právě v tuto chvíli je namístě zvýšená pozornost věnovaná zálivce a případnému přistínění.

Západní strana skýtá dobrou příležitost pro umístění květin, které mají poněkud menší nároky na světlo a nesnášejí přímý sluneční úpal. Jako příklad uveďme: některé druhy bromélií a begónií, lípěnka africká (Sparmannia africana), kamélie a šáchory.

Květiny u východního okna se ze slunečních paprsků těší pouze kratší dobu. A to jen dopoledne, ve chvíli, kdy slunce nemá ještě zvlášť velkou sílu. Proto je vhodné umístit sem rostliny, které sice vyžadují dostatek světla, ale kterým nedělá dobře polední úpal. Mezi takové patří myrta, fuchsie (Fuchsia), některé druhy begonií, kapradiny, šeflera atd. Na oknech, která jsou orientovaná na východ, rostliny tolik nevysychají, proto není zapotřebí je nějak zvlášť hodně zalévat.

Umístění rostlin v prostoru

Zkuste se podívat na pěstování pokojových rostlin z jiného úhlu, jak je možné pěstovat pokojové rostliny nejen klasicky v květináčích na okenních parapetech či poličkách, ale také třeba v závěsných nádobách, na kmeni (např. tilandsie – k přivázání poslouží úzké proužky textilu anebo staré silonové punčochy) – velkou výhodou tilandsií je to, že je nemusíme zalévat, ale postačí je jen rosit.

Zajímavě vyhlížejí také květinové stěny, volně stojící stojany, závěsy, ale třeba i skleněné nádoby (terária, florária, demižony). Některé rostliny (epifyty) nepotřebují půdu a pak je možné je pouze přichytit vhodným způsobem třeba na zajímavý samorost.

Orchideje jako pokojové rostliny

Mezi nejčastěji pěstované orchideje v našich domácnostech patří můrovce (Phalaenopsis). Pokud i vás okouzlila jejich krása, určitě máte doma na jeden, ale hned více exemplářů s různou barvou květů. Daří se jim na východních a jihovýchodních okenních parapetech. Pochopitelně je možné v interiéru pěstovat i další druhy orchidejí, například Dendrobium, Cattleya, Miltonia nebo Miltoniopsis a také oblíbené člunovce (Cymbidium), která vytvářejí okouzlující velmi dlouhá soukvětí.

Rostliny do stinných teplých prostor

Tenura (Sansevieria trifasciata), filodendron (Philodendron erubescens); do značných rozměrů dorůstají dracény (Dracena fragrans, Dracena deremensis), gumovník (Synadenium).

Rostliny do stinných chladných prostor

Kapradiny, kořenokvětka (Aspidistra elatior).

Rostliny na přímé sluneční světlo

Kaktusy a většina sukulentů, druhy z rodu Agave, Aloe, Crassula, Echeveria.

Rostliny do světlých teplých prostor

Šeflera (Schefflera arboricola), kolopejka (Kalanchoe).

Rostliny pro hydroponické pěstování

Pro způsob pěstování v hydroponii se dá využít většina rostlin, musíme ale zohlednit jejich nároky na zásobování vodou, utváření kořenového systému a další jejich potřeby. Nejvhodnějšími rostlinami pro pěstování v hydroponii jsou: mramornatka (Diefenbachia), dracéna, fíkus, monstera, aglaonema, zamiokulkas, lopatkovec (Spatiphyllum), toulitka (Anthurium), kroton (Codiaeum), tenura (Sanseviera), šeflera, voděnka.

Rostliny vhodné pro pěstování ve skupinách

Pro pěstování ve skupinách vybíráme obvykle rostliny s podobnými nároky na světlo, teplo a zálivku. Do jedné nádoby můžeme sesadit difenbachii (Dieffenbachia exotica), ideálně její panašovanou variantu s potosem a popínavým filodendronem (Philodendron scandens) a dračinku (Cordyline terminalis ‘Rededge‘). Další skupinou pokojových rostlin, které můžeme s úspěchem sesadit do jednoho květináče, nebo nádoby jsou pokojový cypřišek (Cupressus macrocarpa) ‘Lemon‘ a Soleirolia soleirolii. Skvělé pro sesazování jsou i sukulentní rostliny různých druhů. Dají se s nimi vytvořit opravdu poutavé výsadby, které v posledních letech slaví velký úspěch například ve formě osazovaných obrazových rámů nebo misek vyplněných sukulentními rostlinami.

Kde pokojovky nakupovat

Pokojovky můžete koupit ve velkých hobby centrech, specializovaných zahradních centrech, ale často také i v supermarketech. Volte raději ta prodejní místa, kde mají rostliny dostatečnou péči a kde vám mohou také prodavači odborně poradit s výběrem. V případě některých rostlin (např. bonsaje, masožravky, orchideje, kaktusy a sukulenty) se často vyplatí najít specializované pěstitele a prodejce. Nezapomeňte také, že i pokojové, nejen řezané květiny mohou být vhodným dárkem, a to zvláště pro ženy. V prodejnách se dají zakoupit rostliny k tomuto účelu speciálně upravené, doplněné zajímavým obalem, zápichem, stuhou atd. Většinou se jedná o rostliny kvetoucí. Některé rostliny však potřebují oddechový čas. Často takové rostliny lidé zbytečně vyhazují, protože mají pocit, že je umořili – např. bramboříky, hvězdníky, vánoční hvězdy.

Inspirativní i poučné knihy o pěstování pokojových rostlin

Nejen začátečníkům, ale i zkušeným pěstitelům se mohou hodit rady a typy na pěstování pokojových rostlin, které najdete v našich knihkupectvích nebo knihovnách v poutavě zpracovaných knižních publikacích plných nádherných fotografií rostlin. Doporučit můžeme například tituly: Urban Jungle autorů Igora Josifoviče a Judith De Graaff. Další publikací nesoucí název Pokojové rostliny - Krása v květech i listech, jejíž autorkou je Halina Heitzová, se projdeme mezi portréty jednotlivých rostlin a zjistíme také mnoho užitečných rad o pěstování pokojovek. V publikaci Jany Bucharové Květiny našich babiček, která vyšla v edici Receptář, naleznete přehled tradičních druhů zahradních i pokojových rostlin a pokyny pro pěstování. Z pokojovek jsou tam představeny: gloxínie (Sinningia), mračňák (Abutilon), věncovec (Stephanotis), kořenokvětka (Aspidistra), trnopryšec (Euphorbia), voděnka (Tradescantia), kornoutice, zvaná též kala (Zantedeschia), kolopejka (Kalanchoe), asparágus (Asparagus). Kvítka v bytě autorek Nikol Francové a Veroniky Ježkové je další titul, který pojednává o pokojových rostlinách a možnostech jejich pěstování. V případě hlubšího zájmu o určitou skupinu rostlin pak můžete najít úže zaměřené publikace.

Jak je to s cenami pokojových rostlin

Obvykle platí, že úměrně s velikostí rostlin narůstá také jejich cena. Vliv na cenu má, pochopitelně, také náročnost pěstování té které rostliny. Proto, pokud jste začátečníkem v pěstování pokojových rostlin, zvažte, zda pro vás nebude vhodnější začít s finančně i pěstitelsky méne náročními rostlinami. V jednotlivých prodejnách se pochopitelně ceny mohou lišit.

  • Zvlášť finančně náročné rostliny, které je možné sehnat již velmi vzrostlé (průměr květináče se obvykle pohybuje kolem 40 cm), mohou stát kolem 5 000 Kč, ale i více: Dypsis - palma, Echinoécactus, nolina (tzv. sloní noha), Ficus Ginseng (zajímavé je, že je možné ho pěstovat také v podobě bonsaje nebo kokedamy, pak nás bude stát výrazně méně).
  • Vzrostlé citrusy (mandarinka, limetka, citroník, pomerančovník) vás přijdou také na více peněz. V květináčích o průměru 20, popř. 26 cm mohou stát přes 1 000, respektive přes 2 600 Kč.
  • K nejlevnějším rostlinám patří ty v nejmenších květináčích, obvykle s průměrem 13 cm, ale v prodeji jsou i mini rostliny v květináčích o průměrech 5 cm. Pořídit je můžete v rozmezí od 40 do 100 Kč: vraneček (Selaginella), Crossandra, kalanchoe, šťavel, břečťan, podrostovka, lopatkovec, aloe, tlustice, africké fialky, pepřinec.