Aloe vera, rýmovník nebo bylinky, jako je máta, bazalka či levandule. To jsou klasické rostliny, které máme doma a rádi je použijeme jako léčivky. Existují však pokojové rostliny, do kterých byste vůbec neřekli, jak jsou užitečné.

Zelenec chocholatý (Chlorophytum comosum)

Nenáročný a velice užitečný. To je zelenec chocholatý, jež je stálicí mezi českými pokojovkami. Vydobyl si dokonce místo ve speciální „NASA Clean Air Study". Projekt vedený Národním úřadem pro letectví a vesmír měl za cíl prozkoumat způsoby čištění vzduchu ve vesmírných stanicích. Zjistilo se, že zelenec dokáže odstranit oxid uhelnatý, formaldehydy, xylen i toulen. Dohromady zničil 95 % toxických sloučenin.

Břečťan popínavý (Hedera helix)

Břečťan nedělá parádu pouze na fasádě nebo jako převislá rostlina v květináči. Má zajímavé léčivé účinky. Pomáhá při popálení sluncem, při bolesti zad, upravuje slabou menstruaci, odstraňuje celulitidu a je vhodný k léčbě kožních problémů. Sbírají se listy, z nichž se může vytvořit obklad, čaj, koupel, olej nebo tinktura.

Šrucha zelná (Portulaca oleracea)

Tato rostlina je mimo květináč považována za plevel. Zahrádkáři se jí totiž těžko zbavují. Roste plazivě, má dužnaté lžičkové listy a kvete krásnými žlutými květy. Málokdo ví, že je šrucha jedlá. Můžete si pochutnat na listech, lodyze, semenech, poupatech i květech. Rostlina je plná vitamínu A, C a B. Obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin. Dokonce více, než je v rybím tuku. Má také hodně železa, hořčíku, manganu, draslíku, vápníku a mědi. Betalainové pigmenty a beta-karoteny působí jako antioxidanty. Přidat si ji můžete do salátu, k masu nebo si z ní udělat smoothie.

Rozchodník (Sedum)

Vždyzelená, jen asi 10 cm vysoká bylina, nejenom krásně vypadá, je také jedlá a má zajímavé léčivé vlastnosti. Působí protizánětlivě a tlumí bolest. Rozchodník je také bohatý na alkaliody, taniny a kyanogenní sloučeniny. Sbírat můžete špičaté, šedozelené listy a vrcholky lodyžek nekvetoucích rostlin. Můžete je dát do salátů, do dresinků nebo do polévky či omáčky. Čerstvá šťáva z listů pomáhá proti bolesti žaludku a dermatitidě.

Netřesk střešní (Sempervivum tectorum)

Nemáte-li doma aloe vera, můžete použít netřesk. Jde o vytrvalou skalničku, která přežije i v květináči. Mladé listy a výhonky se používají do salátů, dužina z listu pomáhá s drobnými poraněními, bodnutí hmyzem nebo svědivými záněty. Nálev z listů netřesku funguje na infekce v krku, na afty či proti zahlenění.

Zdroj: balconygardenweb.com, www.bylinkyprovsechny.cz, www.bylinkyprovsechny.cz