Aloe vera

Pokud bychom měli mezi pokojovými rostlinami s léčivými účinky volit královnu, pak by jí s největší pravděpodobností byla právě aloe. Aloe vera dokáže pečovat o naše tělo, obličej, vlasy i nohy. Je to taková první pomoc v rostlinné podobě, která by nikomu z nás domě neměla chybět. O Aloe vera toho bylo již mnoho řečeno. Vyčerpávající informace nejen o rostlině samotné, ale i o jejích zdravotních účincích na lidský organismus podrobně pojednává článek Aloe vera – co všechno dokáže léčivý gel a šťáva z této rostliny

Přesto, že mučenky dosud ještě čekají na dokonalé prozkoumání, již nyní o nich víme, že drogy v nich obsažené působí výborně na nervový systém. Jsou vynikajícím sedativem, dokáží skvěle uklidnit a tlumit pocity úzkosti, zlepšují a prohlubují spánek a působí rovněž jako kardiosedativum a gastrosedativum. Extrakty z mučenky se stále častěji využívají jako homeopatické prostředky léčby.

Tlustice

Tlustice vejčitá - Crassula ovata (dříve též zvaná portulacea), tato polokeřovitá rostlina utvářející po několika letech hrubší kmínek nabídne své léčivé schopnosti prostřednictvím svých masitých okrouhlých listů. Přesto, že je známo na 300 druhů tlustic, u nás se největší oblibě těší právě tento druh. Kvůli malému obsahu arsenu se nesmí nadužívat. Léčí afty, opary, strie, popáleniny, záněty a má desinfekční účinky.

Angínovník

Žvýkat listy angínovníku se doporučuje při zahlenění a angíně. Stejně tak účinný může být i odvar z oddenku angínovníku (Iris domestica). Je škoda, že u nás tato nejen léčebná, ale i velmi dekorativní rostlina není pěstována častěji. Při bolestech v krku se doporučuje žvýkat asi 3 cm dlouhý kousek listu, ideálně po jídle. Zbytky listu vyplivneme, a protože v ústech dosti pálí, snáze pomůže zažehnat zánět.

Odvar z oddenku se doporučuje užívat při revmatizmu, zácpě a nadýmání, poruchách žláz s vnitřní sekrecí a při chorobách ledvin a močového ústrojí. Dávejte však pozor a užívejte angínovník v úměrném množství. Mohl by vám způsobit alergickou reakci při nadužívání. List nedoporučujeme žvýkat častěji než 6x denně, a to podobu maximálně půl minuty. Odvar se pije 4x denně v množství 125 ml.

Kalísie voňavá

Kalísie voňavá (Callisia fragrans) si díky svému vysokému obsahu biogenních látek plným právem zaslouží být nazývaná zázračnou rostlinou. Intenzivnímu výzkumu účinných léčebných látek byla věnována velká pozornost nejen v USA, ale i v bývalém Sovětském Svazu. Je totiž použitelná na takřka všechny nemoci, a navíc má silnou léčebnou účinnost. Šťáva z kalísie detoxikuje organismus, pomáhá organismu vypořádat se s rakovinu, cukrovkou, záněty, chorobami jater i trávicího ústrojí a zevně skvěle účinkuje při léčbě ekzémů. Za současné situace by nás měla zajímat hlavně účinnost šťávy na bakteriální a virová onemocnění, na bolesti hlavy, snižování tlaku a odstraňování bolestivosti kloubů a páteře a také syndromu chronické únavy.

Naduť madagaskarská

Pod názvem pokojový žen-šen hledejme naduť madagaskarskou čili Kalanchoe daigremontiana. Někdy se této rostlině říká také ďáblova páteř nebo aligátoří rostlina, a to kvůli jejímu exotickému vzhledu. Na okrajích jejích dužnatých listů vyrůstají malé lístky, které posléze od listu odpadnou a vytvářejí novou rostlinu. Množí se tedy velmi snadno. Vždyť i její čínské označení „kalan-Chowi“ znamená padající a vyvíjející se. Léčivé schopnosti této rostliny jsou známy nejen v Africe a Latinské Americe nebo Asii. Také v tehdejším Sovětském svazu byla tato rostlina podrobena v 70. letech minulého století důkladnému výzkumu.

V omlazující účinky věřil i básník Johann W. Goethe a proto každý den konzumoval nové rostlinky z okrajů nadutě madagaskarské. Byl touto rostlinou natolik okouzlen, že jí věnoval i několik svých básní. Rostlina se přirozeně množí způsobem nazývaným viviparie. Všechny části rostliny jsou nositeli vysokého obsahu bufadienolidů. Jedná se o látky vyznačující se kardioaktivními vlastnostmi. Stahují srdce, zpomalují tepovou frekvenci, mají rovněž protinádorové účinky. Vykazují také antibakteriální, protizánětlivé, sedativní a insekticidní účinky. Na lidský organismus mají pozitivní vliv při revmatismu, zánětech a infekcích. Po psychické stránce tlumí neklid, účinkuje proti bolestem hlavy a migrénám.

Další léčivé pokojovky

Mezi další pokojové rostliny s léčebnými účinky řadíme ještě například Eucalyptus čili blahovičník Gunnův, blahovičník citrónový nebo bakopu drobnolistou (Bacopa monnieri), známou jako brahmi. Ta je skvělá pro zlepšení paměti, na nervy, napomáhá soustředění. A pochopitelně nesmíme zapomenout ani na rýmovník (Plectranthus argentatus) pomáhající při rýmě, či spíše při její prevenci. Rýmovník můžeme využít i v kuchyni, a to všude tam, kam jinak přidáváme šalvěj.

U všech zmíněných rostlin bychom chtěli zdůraznit nutnost odpovídajícího dávkování, které přispěje k uplatnění léčivých účinků rostliny a nestane se pro organismus toxické.