Být obklopeni zelení má nesmírné výhody. Studie z Kansas State University ukázala, že pacienti po operaci, kteří měli ve svém pokoji rostliny, měli prokazatelně nižší krevní tlak a svou bolest a úzkost hodnotili pozitivněji, než jejich kolegové. Některé druhy pokojových rostlin mají navíc absorbovat toxiny a produkovat více kyslíku. (Zdroj: www.startsleeping.org)

1) Jasmín

I když se říká, že vonné rostliny nemají v ložnici co dělat, nadšenci do vonných esencí možná ocení sladkou vůni jasmínu. Studie ukazují, že vůně drobných bílých kvítků pomáhá snížit úzkost a zlepšuje kvalitu spánku. Rostlinku jasmínu pravého (Jasminum officinale) můžete umístit na parapet a během období květu jej pravidelně zalévejte. Pokud nekvete, můžete nechat půdu mírně vysušenou.

2) Tchynin jazyk

Tato „hadí rostlina" je přírodní čističkou vzduchu. Tenura (Sansevieria) dokáže odstraňovat různé škodliviny ze vzduchu jako xylen, trichlorethylen, toluen, benzen a formaldehyd. Navíc prý ve vysoké koncentraci produkuje kyslík lépe, než její jiní zelení příbuzní.

3) Kozlík lékařský

Tato rostlina sice nepatří mezi běžné pokojové rostliny, snadno ji však natrháte na louce. Už ve středověku se používala jako pomoc při nespavosti a bylo prokázáno, že vůně kozlíku lékařského (Valeriana officinalis) uklidňuje a zlepšuje kvalitu spánku. Bylinka je však náročná na sluneční svit, proto ji pěstujte na okenním parapetu.

4) Toulcovka

Tuto pokojovku studovala dokonce NASA. Výzkum zjistil, že nejen čistí vzduch, ale také zvyšuje vlhkost v místnosti až o 5 %. Podle Apartment Therapy je nízká vlhkost v místnosti důvodem k nachlazení a respiračních problémů. Toulcovka (Spathiphyllum), známá někdy též jako lopatkovec, tedy nabízí nejen estetický, ale také prokazatelný zdravotní benefit.

5) Ďáblův břečťan

Pokud chcete svou ložnici oživit, zvolte popínavou rostlinu šplhavnici zlatou (Epipremnum aureum), známou též jako potos. V koši zavěšeném na stropě bude dokonalým designovým prvkem. Stejně jako tchynin jazyk čistí vzduch a je nenáročná na údržbu. Stačí ji zalít jednou týdně a roste i v polostínu. (Zdroj: www.dreams.co)