Květiny už dávno nedostávají jen ženy. Pokojovky jsou skvělým dárkem pro všechny, ovšem přesně do té doby, než přijde řeč na frekvenci zalévání a dalších potřeb zelených pokojových krásek. Nejenže se občas sebelepší péče míjí účinkem a rostlinky uhynou, dobré je zvolit také vhodný typ květiny, která bude dobře reflektovat životní rytmus nového majitele.

Jak na výběr pokojových květin, aby přežily úpornou i odbytou péči? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Pro začátečníky jednoznačně zelenec

Květina, jež přežije i u majitele, jehož práce je časově náročná nebo se rád toulá po světě. Zelenec (Chlorophytum) je naprosto nenáročná pokojová rostlina. Vydrží lehké přelití i velmi dlouhá období sucha. Navíc není nijak jedovatý, je tedy vhodný i do domácnosti, kde jsou děti nebo domácí mazlíčci. Další pozitivum zelence je také jeho čisticí schopnost. Umí zachytit benzen, toluen, ale také oxid uhličitý. Nemusíte pro něj hledat místo přímo na slunci, zelenci se bude dařit i uprostřed nebo v rohu místnosti.

Bezúdržbový zamiokulkas

Snad nejlepším parťákem pro zaneprázdněné nové majitele nebo dobrodruhy, co se doma příliš nevyskytují, je rostlinka s trochu divným názvem. Pokojovce jménem kulkas zamiolistý (Zamioculcas zamiifolia) nevadí snad vůbec nic. Nelpí na přímém světle, poradí si s umělým osvětlením, ráda prosychá a vydrží poměrně dlouho bez vody. Jediné, čím byste mohli o její společnost přijít, je až příliš velkorysá zálivka. Za občasnou péči se vám naopak krásně odmění a vyčistí vzduch v místnosti.

Vánoční kaktus miluje světlo

Další nenáročnou rostlinou je vánoční kaktus (Schlumbergera truncata), na který můžete se zálivkou také bez výčitek zapomenout, naopak mu nesvědčí přelití. Miluje slunce, i když ne přímé, tmavší kouty místnosti jsou pro něj ale naprosto nevhodné.

Spící panna vydrží hodně

Přívětivá je i jeho cena, která neprovětrá vaši peněženku. Se sluníčkem to má podobně ještě pokojovka s poetickým názvem, spící panna neboli Aglaonema commutatum Maria. Ani ta není milovnicí tmavých koutů, raději odpočívá na slunném místě a potěší ji pravidelnější, i když ne příliš vydatná zálivka.

Šplhavnice bude pravou ozdobou

Naprosto nenáročná a vděčná rostlinka nese název šplhavnice (Epipremnum aureum). Můžete s ní nakládat skoro dle libosti. Nepotřebuje pravidelnou zálivku, můžete ji schovat do kouta a nevšímati si jí. Pokud jí ale věnujete alespoň trochu milující péče, poroste velmi rychle a stane se pravou ozdobou domácnosti. Navíc se dá krásně řízkovat, takže jí můžete obdarovat široké okolí. Takřka nezničitelná je i Goeppertia. Tato nádherná pokojová rostlina je vhodná i do domácností, kde se bojuje s vyšší vlhkostí vzduchu.

Dvě potížistky

Na závěr ještě představíme dvě krasavice z rostlinné říše. Bývají velmi oblíbené, ovšem před tím, než je někomu darujete, anebo si je sami pořídíte do domácnosti, zbystřete. Dieffenbachia je krásná a velmi jednoduchá na péči, nicméně pro mazlíčky jedovatá. Zato lopatkovec (Spathiphyllum) jedovatý není, ale zkušení pěstitelé o něm hovoří, jako o náladové pokojovce, která si nemusí vyhovovat s každým novým majitelem. Navíc je náchylná na přelití, příliš velkorysá zálivka již v obchodě se pro ni po převozu může stát fatální.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.dumazahrada.cz, www.receptyprimanapadu.cz