Mnohé pokojové rostliny původně pocházející z tropických lesů nejsou na světlo příliš náročné, a dokonce nesnášejí přímé slunce – v přírodě se musí spokojit s rozptýleným světlem pod korunami stromů. Ovšem naše nízké oblačnosti a krátké dny pro ně mohou být až příliš tmavé, zvláště pokud je zároveň pěstujeme při vyšší teplotě, která je ponouká k aktivitě a růstu. Druhy s pestrými listy se nevybarví, kvetoucí nenasadí poupata.

Pohled z okna

U severního okna vydrží jen rostliny na světlo skutečně nenáročné, ostatní přesuňte k jižně, východně nebo alespoň západně orientovanému oknu, podle možností. Pozor však na umístění teplomilných rostlin k nedokonale těsnícím oknům.

V zimě je světlo vzácné. Odstraňte proto vše, co je rostlinám ubírá. Poznají spíše než my sami rozdíl mezi dokonale umytými a zaprášenými okny. (Pozor však, aby čistá skla nezmátla ptáky – ani nemusí vidět průhled skrz naskrz, pomýlí je i odraz. Skvělou prevencí zbytečných smrtelných nárazů jsou UV samolepky, pro nás téměř neviditelné, pro ptáky zářivě modré).

Záclony okradou rostliny o spoustu světla, nedávejte je před ně.

Denní světlo jako lék

Pokud se rádi obklopujete zelení a máte v pokojích tolik rostlin či tak vzrostlých, že se na okenní parapet ani nevejdou, oceníte umělé osvětlení, určené speciálně pro pěstování rostlin. Jen světelné zdroje, jejichž spektrum odpovídá dennímu, rostlinám přirozené světlo skutečně nahradí. Zářivky pro pěstování rostlin najdete jak v nabídce velkých firem s osvětlovací technikou, tak v „growshopech“, kde si můžete vybrat mezi levnějšími výbojkami, které však produkují více tepla a mají větší spotřebu, a úspornými, výkonnými zářivkami.

Vhodné spektrum mohou mít dokonce i světelné zdroje, které původně k osvětlování rostlin ani určeny nejsou. Pozor na to, že čím dále světelný zdroj od květin umístíte, tím menší bude jeho účinnost – klesá dokonce s druhou mocninou vzdálenosti. Při umělém dosvěcování oceníte časový spínač, který světlo zapne a vypne podle nastavení. Umělé osvětlení je neocenitelným pomocníkem také při předpěstování sazeniček či rychlení bylinek.

Za pošmourných dní je náhražka denního světla příjemná i lidem, ostatně jeho nedostatek může vést ke špatné náladě či dokonce depresím. Světlo s denním spektrem se proto skutečně používá i na léčbu lidské duše – zřejmě máme s rostlinami něco společné. Zářivky určené pro rostliny bývají značně levnější nežli speciální lampy pro fototerapii, a při běžné zimní únavě bohatě postačí. Náladu navíc vylepší i bujně rostoucí a spokojené rostliny.