Jedním z nejviditelnějších příznaků toho, že rostlina zrovna neprospívá, je žloutnutí listů. Pokud se to vaší rostlině či rostlinám přihodilo, zde máte jednoduchý a osvědčený postup, jak se dobrat vlastními silami ke správné diagnóze a problém zdárně vyřešit.

Nejčastější příčina je ve špatné zálivce, zkrátka buď zaléváte málo, nebo naopak moc. Lidová moudrost dokonce říká, že přílišná zálivka může škodit víc než nedostatečná, protože při záplavě vody začnou uhnívat kořeny, což se řeší často hůř než rostlina poněkud dehydrovaná. Velkou chybou je považovat žloutnoucí rostlinu za usychající, a z toho důvodu automaticky zvýšit zálivku. Rostlina může opravdu usychat, ale z úplně opačného důvodu. Přeléváním mohlo dojít k uhnití kořenů a ona teď nemá, jak přijímat vláhu. Dalším zaléváním tak jen prohlubujete katastrofu.

Proto je nutné zabořit prsty do hlíny v květináči a zjistit, jestli je i zhruba 3 cm pod povrchem hlína vlhká. Pokud ano, není nutné rostlinu hned zalévat. Pokud je suchá, je vhodné zalít. Někdy je užitečné rostlinu úplně vyjmout z květináče a zkontrolovat kořeny, přitom zjistíte, v jakém stavu je substrát i ve spodních úrovních květináče. Případné uhnilé kořeny odstraňte, rostlinu přesaďte a upravte frekvenci zalévání. Dbejte na to, aby každý květináč měl odtok, aby se u dna nehromadila přebytečná voda.

Pokud vyladíte zalévání, a rostlina stále neprospívá, na vině mohou být škůdci nebo nemoci. Dobře rostlinu prohlédněte, v případě potřeby si vezměte i lupu. Pokud objevíte listy, na nichž jsou různé skvrny, strupy, zkrouceniny, odstraňte je. Například listy napadené dnes hojnými sviluškami vypadají jako poprášené moukou, při silném napadení mohou některé druhy svilušek vytvářet i pavučinky. Doličné listy můžete dát do sáčku a odnést například do zahradnictví, kde by vám měli poradit, o co se jedná, a doporučit vhodný prostředek. Prostředků je ohromné množství na skutečně všechny druhy problémů, takže stačí vybrat ten pravý a dodržet návod na jeho aplikaci.

Důvodem neprospívání rostliny může být také špatné umístění. Na internetu je možné zjistit, jaké podmínky dotyčná rostlina potřebuje, takže zkontrolujte, jestli vaše rostlina nesídlí v příliš temném koutě, nebo má naopak až moc slunečního svitu. Pokud přesně neznáte název rostliny (a je to častější jev, než byste čekali), můžete metodou pokus-omyl rostlinu prostě zkusit dát na místo s opačnými podmínkami, než dosud měla. Někdy rostlinám nesvědčí třeba přílišná blízkost topení, nebo je jim naopak chladno. Hodně rostlin také nemá rádo průvan, takže je dobré zkontrolovat jejich stanoviště i v tomto ohledu.

Jedna z těchto rad, případně jejich kombinace by měly zabrat. Pokud by rostlina stále chřadla a hodně vám na ní záleželo, je možné celou rostlinu odnést k odborníkům, nejčastěji pěstitelům nebo zahradníkům, a poradit se s nimi. Buď vám rostlinu zachrání, nebo aspoň poradí, co jste dělali špatně, abyste se příště chyb vyvarovali.