Zdroje: www.conserve-energy-future.com, bydleni.instory.cz

Zimu ocení i kulkas

Na první pohled tak nevypadá, ale kulkas zamiolistý je sukulent, který je doma v Keni, Jižní Africe či na Madagaskaru. Kulkas zvládá skvěle i chlad, sucho a slabé osvětlení. Pamatujte, že v chladnějších podmínkách bude většina rostlin vyžadovat pouze mírnou a ne příliš častou zálivku. Stejně tak kulkas, který zalévejte jen velmi opatrně.

Pokojovka do zimní chodby

Tlustice nemají s chladnými místnostmi žádný problém a dokáží v takových podmínkách přežít dlouhou dobu bez vody. Proschlou zeminu má tlustice ráda a vodu potřebuje jen po troškách. Jejím domovem je také Jižní Afrika, a proto je zvyklá i na opravdu nízké teploty. I když nepotřebuje přímé světlo, rozhodně nepatří do stínu.

Cykas japonský má rád chladno

Cykas japonský je rostlina pocházející z jižního Japonska. I tam musí zvládnout poměrně hodně rozdílné teploty i chlad. Je to právě ten druh rostlin, který pravděpodobně přežil dinosaury a dokáže růst neuvěřitelně dlouho a také opravdu pomalu. Rostlina je někdy nesprávně označována jak ságová palma.

Kapradiny jako pokojovky

Studenou místnost ocení i zástupci kapradin. Většina kapradin nezvládá dobře teplo, a proto se jim bude v mírně temperované místnosti dobře dařit.

Brambořík je zimní pokojovka

Do chladných místností se také hodí brambořík, i když ten vlastně není pokojovkou. Klidně by mohl růst v zahradě. Pokud jej máte doma, abyste si užili jeho krásného kvetení, pak právě chladná místnost je ideální. Aklimatizujte brambořík pomalu. Nemá rád rychlé změny, ale patří k rostlinám, jež preferují vlhko. Dejte si pozor, abyste na něj mezi ostatními chladnomilnými pokojovkami nezapomněli.

Vánočnímu kaktusu zima v pokoji prospívá

Také vánoční kaktus je dobře známý tím, že se mu vede v nižších než typicky pokojových teplotách lépe. Jde o rostlinu, jejíž nádherné květy nás mají potěšit především během svátků, nicméně teplé místnosti vánočnímu kaktusu vůbec nedělají dobře.