Zdroje: adbz.cz, www.dumazahrada.cz

Jak zalévat pokojovky během dovolené?

Zalévání rostlin během dovolené není žádný náročný výkon, přesto není každá sousedka a kamarádka vhodný adept. Pokud se rozhodnete, že chcete nechat byt či dům zamčený, vyzkoušejte některý z triků, které by měl znát každý milovník domácí zeleně. Ony se totiž docela dobře hodí, i když jste doma!

Podívejte se, co všechno máte doma a které konkrétní rostliny potřebují častou zálivku. Obvykle totiž zaléváme rostliny v bytě jen jednou za týden. To znamená, že problém se zálivkou vznikne jen když pojedete na delší dobu. I když je rostliny vhodné dobře zalít před odjezdem, zkuste je samou láskou neutopit. Nepotřebují víc, než je obvyklé, a jen některé si dokážou s krátkým přemokřením poradit.

Zápichy na plastové lahve vyřeší zalévání pokojovek

Velmi jednoduché a dobře fungující jsou i prosté šroubovací zapichovací hroty na PET lahev. Hrot má několik drobných dírek. Stačí PET lahev naplnit, přišroubovat hrot a zapíchnout ho k rostlině. Dírky jsou natolik drobné, že budou půdu vlhčit jen dostatečně na to, aby mohla rostlina vodu využívat. Ideální je, když je vody jen tolik, že neprotéká do misky pod květináčem. Podobných zápichů je celá řada a obyčejnou nepotřebnou PET lahve můžete nahradit i krásným plastovým nebo skleněným zápichem. Ty ovšem mají malý objem v porovnání s PET lahví, proto napřed myslete, ke kterým květinám budete zápich používat.

Provázek, knot či kousek látky zvládnou závlahu za vás

Nejlevnější a nejobyčejnější je použití provázku. Musí být ovšem takový, aby po něm voda vzlínala. Nejlépe fungují tkaničky, knoty, pruhy látky, anebo silnější provázky s dobrou vzlínavostí, což si můžete vyzkoušet předem.

Jeden konec tkanice musí být v zemi u rostliny, kterou chcete zavlažovat, a druhý v nádobě s vodou. Jestli vaše závlaha funguje, uvidíte za chvilku. Postavte nádobu s vodu v blízkosti rostliny, čím blíž tím líp. Jeden konec píchněte k rostlině, druhý musí sahat až na dno nádoby s vodou. Lepší je nehluboká nádoba, která je trochu výš než rostlina.

Po umístění obou konců sledujte, jak začne voda vzlínat od mokrého k suchému konci tkanice. Pokud se sama navlhčí po celé délce, máte vyhráno. Tkanice bude rostlinu zavlažovat nezbytně nutným množstvím tekutiny bez vašeho přičinění.

Podložka či ručník zajistí dostatek vláhy během dovolené

Podobně fungují například podložky z ručníku nebo tenké molitanové podložky, které se například používají k pohlcení vody stékající z umytého nádobí. Ručník nebo podložku dejte na dno dřezu a nechejte je dobře nasáknout vodou. Pak na ně postavte květiny, které by to bez závlahy během vaší dovolené nezvládly. Ručník či podložka nasají dostatek vláhy na několik dnů a vytvoří také příjemné mikroklima, díky němuž rostliny zvládnou delší pobyt bez pravidelného zavlažování.

Pěstujete-li rostliny hydroponicky, pak stačí jen vodu doplnit. Obvykle vydrží dva až tři týdny, což je většinou plně dostačující.

Velmi vhodné je také letnění. Pokud máte možnost některé rostliny umístit na balkon či terasu, ale do polostínu či stínu, pak to určitě udělejte. Letnění pokojovkám většinou prospívá, ale pokud budete mimo domov delší dobu, zkombinujte letnění s některou z výše uvedených zavlažovacích technik.

Související články