Astma bronchiale je jedna z nejčastějších nemocí současné doby a postihuje dýchací cesty, a to především průdušky. Astmatikův život ztěžují astmatické záchvaty, při kterých dochází ke zúžení průdušek a průdušinek a tím i k dušnosti. Důvodem potíží při astmatu je zánět způsobený chybnou reakcí imunitního systému. Astmatem dnes trpí až každý dvanáctý Čech a prudký vzestup tohoto onemocnění je v posledních letech sledován především u dětí.

Které rostliny jsou vhodné pro astmatiky?

Pokojové květiny sice astmatiky nevyléčí, ale proč nemít doma zrovna takové, které umějí čistit vzduch. Každý domov by měl být pro člověka tím nejlepším a nejzdravějším prostředím, přece jenom v něm trávíme podstatnou část života. NASA doporučuje, aby v prostorech byla na každých 10 m čtverečních umístěna aspoň jedna účinná pokojová rostlina. Kromě toho, že pokojovky uvolňují kyslík, některé z nich také významně eliminují škodliviny ve vzduchu, jako jsou například benzen, formaldehyd a trichlorethylen.

Lopatkovec (Spathiphyllum)

Elegantní a půvabná pokojová květina, kterou výzkum z NASA označil jako nejúčinnější rostlinnou čističku vzduchu. Dokáže zlepšit ovzduší až o 60 % tím, že skvěle neutralizuje benzen, formaldehyd, trichlorethylen, xylen, toluen, amoniak a oxid uhelnatý. Kromě toho umí bezvadně redukovat plísně tím, že je absorbuje.

Lidově nazývaná „toulcovka“ je velmi efektní rostlina se svěže zelenými listy špičatého tvaru a dekorativního charakteru. Mezi sytě zelenými listy se objevují poměrně početná květenství neobvyklého tvaru toulce. Lopatkovec snese tmavší stanoviště a dává přednost spíše vlhké půdě. V případě, že lopatkovec umístíte do ložnice, bude se vám skvěle spát.

Tchýnin jazyk (Dracaena trifasciata)

Podle čínské kultury předává tato květina jeho pěstiteli osm cností: dlouhý život, prosperitu, inteligenci, krásu, umění, poezii, zdraví a sílu. I přes svou jedovatost má obrovská pozitiva, protože patří k těm nejlepším čističům vzduchu. Umí z něj odfiltrovat běžné domácí toxiny, jako jsou formaldehyd, trichlorethylen a benzen.

Ačkoliv většina rostlin tvoří kyslík během dne a v noci „vydechují“ oxid uhličitý, tchynin jazyk to má naopak a patří k několika málo květinám, které kyslík produkují zejména během noci. Proto se skvěle hodí do ložnice! A další výhoda? Tato květina nepotřebuje skoro žádnou péči, stačí jí dostatek světla a méně častá zálivka.

Dracéna (Dracaena)

Nádherná tropická rostlina pocházející z Madagaskaru, která umí odstranit trichlorethylen, výtečně likviduje benzen, xylen a formaldehyd. Původ názvu rostliny pochází ze starověkého řeckého slova drakaina nebo „dračice”, díky červené gumovité pryskyřici ve stoncích, přirovnávanou ke krvi draka. Před několika staletími se tato pryskyřice používala jako zubní pasta, barvivo i lék. Péče o Dracenu je poměrně jednoduchá a může dokonce přežít i určité zanedbávání. Pravidelné utírání horní i spodní části listů vlhkým hadříkem dovolí rostlině lépe vyměňovat vzduch v místnosti.

Zelenec (Chlorophytum comosum)

Zelenec skvěle umí ze vzduchu odfiltrovat oxid uhelnatý, aceton, benzen, formaldehyd a amoniak. Tyto látky se často uvolňují z předmětů, které máme kolem sebe. A další bonusy? Nejenže dokáže likvidovat až 80 % mikrobů ze svého okolí, ale lékaři tuto květinu často doporučují do domácností, kde se často vyskytují alergie a plicní onemocnění.

Zelenec je pokojová rostlina, která se osvědčí nejen začínajícím pěstitelům, ale mohou se na ní naučit péči o květiny i děti. Je nenáročná na podmínky a nepotřebuje mnoho. Určitě ji mnozí znají už od svých prarodičů, kteří ji měli doma na poličce nebo často i v závěsném květináči. Její bílozelené listy se spouštějí volně směrem dolů a na dlouhých šlahounech se tvoří růžicovité odnože, kterými se snadno rozmnožuje.

Šplhavnice zlatá (Epipremnum aureum)

Liána s tmavě zelenými listy, která nechybí skoro v žádné domácnosti a umí se skvěle poprat především s nikotinem a oxidem uhelnatým, takže je opět doporučováno mít ji v ložnici.

Péče o tyto květin není vůbec náročná, spíše naopak. Vyžadují jen pravidelnou zálivku a dostatek místa. Takže nezbývá, než vám popřát skvělé a pravidelné dýchání čistého vzduchu u vás doma.

Zdroje: www2.epochtimes.cz, www.spektrumzdravi.cz, www.express.co.uk