Feng-šuej

Feng-šuej je tradiční čínské učení, které se zabývá vztahem člověka a jeho životního prostoru v čase. Snaží se o nastolení harmonie a umožnit tak nerušené plynutí životní energie čchi. Feng-šuej pracuje s polaritou jinu a jangu a s pěti elementy, mezi které patří voda, země, oheň, dřev a kov. Mezi těmito prvky se snaží nastolit harmonii prostřednictvím barev, materiálů, vůní, zvuků, tvarů, ale i rostlin.

Rostliny ve feng-šuej

V terapii feng-šuej mají pokojovky nezastupitelné místo. Podle tohoto učení přinášejí do prostoru energii čchi spjatou se dřevem. „Správné druhy rostlin na vhodných místech mohou posílit proudění těch druhů energií, které pokládáme za neprospěšnější," píše ve své knize odborník na feng-šuej Simon Brown. Pokojovky by měly být především živé, zdravé, nezaprášené a opečovávané. Pokud uvadají, žloutnou jim listy nebo jsou jinak poškozené, přinášejí špatnou energii a smutek.

Kam umístit rostliny podle feng-šuej

Podle Simona Browna rostliny skvěle vyrovnávají energii především v problémových částech domu či bytu. Mezi takové místnosti patří například chodba, kde proti sobě stojí dveře či okna a čchi tak protéká rychleji. Zpomalit ji můžete umístěním rozvětveného a bohatě olistěného keře. „Depresi a pesimistické vidění světa způsobují místnosti s intenzivním a nepříjemným světlem. Negativní energii čchi, jež proudí odshora dolů, snadno neutralizuje rostlina s dlouhými či špičatými listy," vysvětluje Brown. Také rohy místností jsou ohroženy hromaděním čchi. Její průtok urychlí rostliny se silnými špičatými listy.

Související články

Pokojovky podle feng-šuej

Feng-šuej učí, že některé rostliny přinášejí stěstí, lásku, zdraví a bohatství. Jaké pokojovky by u vás doma neměly chybět?

Tlustice vejčitá

Dužnaté listy připomínají malé zelené penízky. Proto se této pokojovce přezdívá dolarový strom nebo rostlina peněz. Podle feng-šuej byste měli tlustici umístit hned vedle vchodu. Přitáhne vám bohatství, úspěch a štěstí.

Epipremnum neboli patosovec

Feng-šuej upozrňuje, že prostor nad skříněmi je mrtvý a plný negativní energie. Změnit ji můžete umístěním převislé rostliny Pokud si zvolíte nenáročný a krásně zelený patosovec, přinesete si navíc do domu štěstí a peníze.

Lopatkovec

Lopatkovec neboli spathiphyllum má nádherné bílé květy. Říká se o něm, že pomáhá prosperovat duchovně, psychicky i fyzicky a že vám přinese štěstí. Navíc, podle výzkumu NASA, tato rostlina čistí vzduch od cigaretového kouře, formaldehydu, benzenu či oxidu uhelnatého.

Lucky bamboo

Tato pokojovka nechybí v žádné čínské domácnosti. Podle feng-šuej je to totiž rostlina štěstí a lásky. Jde o druh dracény s názvem dračinec pruhovaný (Dracaena sanderiana). Její síla tkví v tom, že do domova přinese všech pět elementů. Rostlinu umístěte na východní stranu domu.

Orchidej

Tato exotická kráska přitahuje lásku, klid na duši a upevňuje hluboké přátelské vztahy. Navíc má posilovat rodinné štěstí a plodnost. Umístěte ji nejlépe do rohu nebo na jídelní stůl.

Zdroj:

CHUEN, Lam Kam. Příručka Feng-Šuej. Překlad Markéta Řapková. 1. vyd. Praha: Václav Svojtka & Co., 1998. 159 s. ISBN 80-7237-066-9.

BROWN, Simon. Feng-šuej pro každý den. Praha: Reader's Digest Výběr, 2005. ISBN 8086196909.

www.jenzeny.cz, www.fengshuied.com