Aby byly rostliny zdravé, vzhledově krásné a kvetoucí, potřebují v první řadě samozřejmě vaši lásku a péči. Důležité jsou však i další faktory, které ovlivňují stav vašich pokojových květin. Je to dozajista vhodná zálivka, správná teplota a dostatek světla, ale zapomínat by se nemělo ani na pravidelnou dávku živin ve formě odpovídajících hnojiv.

Na trhu najdete jak univerzální přípravky, které vyhovují takřka veškeré zeleni, tak i hnojiva přizpůsobená konkrétním druhům rostlin. Pokud své květiny znáte dobře a „nasloucháte jim", není vám úplně jedno, když dají najevo, že jim něco schází. S podezřelým žloutnutím listů se však dá časem vypořádat, a to se ctí. Pomůže vám správně vybrané hnojivo. Jaký typ bude pro vaši rostlinu ten pravý?

Možná o nic nejde, nepanikařte

V první řadě zachovejte klid a pořádně si květinu prohlédněte. Může jít o běžnou výměnu listů během růstu. Je přirozené, že starší listy na pokojových rostlinách pomalu žloutnou a odpadávají, aby vytvořily prostor pro ty nové. V případě, že dochází k zežloutnutí mnoha listů najednou, situace vypovídá o tom, že něco není v pořádku.

Žluté listy na spodní části

Tento druh žloutnutí mohl nastat hned z několika důvodů. Možná vás květina volá o přidání dusíku, který potřebuje ke svému správnému růstu. Právě spodní listy jako první reagují na tento nedostatek. Vyberte hnojivo bohaté na dusík a doplňujte ho do půdy dle předepsaného dávkování na výrobku.

Příčinou může být také to, že se kořeny tlačí přes dno nádoby a měli byste tak rostlinu přesadit do většího květináče. A další možnost? Možná reakce na nedostatek světla, které ovlivňuje zelené zbarvení listů. V tomto případě zkuste pokojovku přemístit.

Listy žloutnou v blízkosti hlavního stonku

Pokud jste odhalili žluté listy nejblíže centrálnímu stonku, je to signál většinou o nedostatku již zmíněného dusíku, ale také hořčíku nebo zinku. Přidejte proto hnojivo, které kombinaci těchto prvků obsahuje. Jedná se o důležité živiny, které rostliny nejvíce potřebují.

Žluté až hnědé konce listů

Žloutnou vám konce a špičky samotných listů, ale jinak rostlina vypadá docela zdravě? Může to být známka nízkého obsahu železa, bez kterého květiny většinou také neprospívají. Takže v tomto případě mrkněte na vaše domácí hnojivo, zda i tento důležitý prvek obsahuje.

Vypadá to na pohromu a žloutnou všechny listy?

V takové situaci to možná nezachrání jen hnojivo. Může se jednat o přemokřenou půdu, kdy kořeny nemají dostatek potřebného kyslíku. Jestliže je půda na dotek vlhká, pár dní ji určitě nezalévejte. Pokud se nejedná o velkou vzrostlou květinu, zkuste ji vyjmout z květináče a podívat se, zda kořeny už neuhnily. V případě, že jste narazili na pevné bílé kořeny a ne černé a měkké zbytky, rostlinu nechte trochu vyschnout.

Žluté listy mohou také svědčit o napadení škůdci nebo bakteriálním onemocněním. Na nic nečekejte a nasaďte odpovídající postřik.

Aby vaše rostliny vůbec nemusely volat SOS

Až si budete vybírat nový rostlinný přírůstek do bytu, nedívejte se jen na to, jak rostlinka vypadá. Zjistěte si rovnou i to, jaké podmínky k životu nezbytně potřebuje. Poté zvažte, zda je doma zvládnete vytvořit. A také si předem pečlivě pročtěte, jak o rostlinu pečovat po všech stránkách, tak aby se jí u vás doma dařilo a měli jste z ní jen samou radost.

Zdroje: www.pennington.com, www.bhg.com, www.express.co.uk